ULICA VELIKANU

Otvorena velika izložba Ede Murtića u MSU-u

04.12.2010 u 22:00

Bionic
Reading

Pred otvorenje retrospektive Ede Murtića u Muzeju suvremene umjetnosti, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je uz obitelj pokojnog umjetnika otvorio ulicu njegova imena koja se nalazi tik do Muzeja

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića u subotu navečer u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je velika retrospektivna izložba pokojnog slikara Ede Murtića na kojoj je izloženo tristotinjak radova iz Donacije Murtić. Prema nedavnoj odluci Odbora za imenovanje ulica, u Središću je jedna ulica imenovana po slavnom slikaru.

Donacija Murtić, zahvaljujući zalaganju i trudu autorove obitelji, oživotvoruje želju slikara Ede Murtića da Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj daruje reprezentativni presjek svog stvaralaštva. Donacija s više od tisuću i petsto radova obuhvaća Murtićevo stvaralaštvo od 1941. do 2004. godine.

Ova izložba simbolična naziva 'Donacija Murtić - Prema realizaciji vizije' korak je prema pronalasku adekvatnog prostora u Zagrebu za vrijednu donaciju. Atraktivnost izložbe potvrđuje i velik broj prisutnih na otvorenju ove izložbe koja predstavlja vrhunac izlagačke sezone i jednogodišnjeg rada Muzeja suvremene umjetnosti. Uz predsjednika Josipovića, ministra kulture Božu Biškupića i zagrebačkog gradonačelnika, otvorenju su prisustvovali mnogobrojni iz kulturnog i društvenog života.

Izložba je otvorena do kraja siječnja iduće godine, a dotad će u MSU-u biti organizirani brojni edukativni programi vezani uz izložbu.