Kulturmiks PROPADANJE NALAZIŠTA

U Pompejima se urušila još dva zida

U Pompejima su se urušila još dva zida, što je ukupno treće urušavanje ovoga mjeseca u tom 2.000 godina starom arheološkom nalazištu u Italiji

U izjavi arheološkog nadzornog odjela Pompeja stoji da se urušio zid visine dva i dužine tri metra duž jedne od glavnih ulica, Via Stabiane. Također je pao mali dio pokrajnje sobe 'Malog lupanara', koja nije bila otvorena za javnost, kaže se u izjavi i dodaje da je do oba urušavanja vjerojatno došlo uslijed obilnih kiša posljednjih dana.

Već se ranije ovog tjedna urušio sedam metara dugačak kameni zid, a početkom mjeseca urušila se i Kuća gladijatora na istom nalazištu.

Arheolozi, komentatori i oporbeni političari Berlusconijevu vladu optužili su za nemar i loše upravljanje tim arheološkim nalazištem koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine. Ocjenjuje se da Pompeje već dulje ugrožava loše održavanje i nedostatak financijskih sredstava.

Talijanski ministar kulture Sandro Bondi, koji se zbog tog pitanja suočava s glasovanjem o nepovjerenju, odbacio je krivnju. 'Od 2003. do veljače 2010. u Pompejima je bilo 16 urušavanja, tako da možete vidjeti da se to ne događa samo kada je desni centar na vlasti', rekao je za list Corriere della Sera.

UNESCO je najavio da će u četvrtak poslati ekipu stručnjaka kako bi istražili stanje tog arheološkog nalazišta kod Napulja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više