SPOR FABIJANIĆA I LJUBIČIĆA

Plagiranje ili veličanje radova Ivana Meštrovića?

26.11.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Fotograf Damir Fabijanić prijavio je Sudu časti dizajnera Borisa Ljubičića zbog izmjena i plagiranja njegovih radova u knjizi '100 djela Ivana Meštrovića'

Fotograf Damir Fabijanić kojega su Muzeji Ivana Meštrovića angažirali da fotografira stalni postav Atelijera Meštrović, iznenadio se ugledavši fotografije objavljene u knjizi '100 djela Ivana Meštrovića'. Njegove autorske fotografije neprimjereno i neprihvatljivo su prekadrirane, smatra, a polovicu radova dizajner Boris Ljubičić odbacio je i kopirajući istu ideju, napravio vlastite fotografije.

'Ideja da dizajner Boris Ljubičić samoinicijativno, bez ikakva upozorenja, počinje fotografirati isto, predstavlja slučaj za Sud časti strukovne organizacije', kazao je Fabijanić za Vjesnik.

Fotograf čin smatra neprofesionalnim i prepotentnim dodavši da je na kraju rezultirao neoštrim fotografijama.

Boris Ljubičić
slučaj nije želio komentirati, kazavši da je o svemu saznao tek na Sudu časti Hrvatskoga dizajnerskoga društva koji je presudio u njegovu korist. Prema odluci suda u sastavu Zlatko Kapetanović, Dejan Kršić i Narcisa Vukojevićnema dokaza o povredi autorskih prava Damira Fabijanića.

I dok Fabijanić smatra da je Ljubičićev dizajnerski rad na knjizi promašen, jer ne ističe ljepotu i čistoću Meštrovićeve skulpture već se s velikim kiparom egoistično natječe, mnogi hvale Ljubičićevo djelo.