Kulturmiks PORTRET ZLOČINA

Sudnica u Nürnbergu otvorena kao muzej

  • Autor: tportal.hr
  • 22.11.2010 10:36:53
  • 22.11.2010 8:00:00

Sudnica u Nüernbergu, u kojoj su deseci istaknutih nacista osuđeni na smrt 1946. godine, otvorena je kao muzej

Svečanom otvaranju nazočili su njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Nazočni su bili u dužnosnici Velike Britanije, SAD-a i Francuske kao predstavnici četiri savezničke sile Drugog svjetskog rata.

Muzej, nazvan Memorium, na 7590 četvornih metara u prostoru iznad sudnice pruža informacije o 11-mjesečnom glavnom sudskom procesu i suđenjima koja su slijedila.

Westerwelle je pohvalio ulogu sudskih procesa kao "odgovor na izopačenje pravde u nacističkoj Njemačkoj" i koji su bili presedan za razvoj međunarodnog prava.

"Veliko je povijesno postignuće što su saveznici odoljeli iskušenju da provedu osvetu", rekao je o prvom svjetskom suđenju za ratne zločine.

Lavrov je rekao da to nikada nije bila opcija istaknuvši da "nuernberška suđenja nisu trebala biti čin osvete pobjednika nad poraženima".

U znak podrške današnjoj Njemačkoj Lavrov je gradu Nuernbergu dao neobjavljene dokumente o vojnom sudu. On je rekao da su to preslike iz ruskih pismohrana u kojima se detaljno navode pripreme za suđenje.

Inauguraciji, na 65. godišnjicu nuernberških procesa, nazočio je i Benjamin Ferencz, jedan od preživjelih tužitelja iz tog doba. U svom je obraćanju 91-godišnji Ferencz zatražio zabranu napadačkih ratova.

'To je bila pouka nuernberških procesa; nitko više ne smije pokrenuti ofenzivne ratove a da za to ne bude kažnjen", rekao je bivši tužitelj slušateljstvu od 400 uzvanika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još