Kulturmiks POZIV UPOMOĆ

UNESCO zaštitio hrvatsko ojkanje

  • Autor: M. P.
  • 16.11.2010 18:25:06
  • 16.11.2010 12:00:00

U Nairobiju je na zasjedanju UNESCO-a odlučeno da ojkanje ulazi na njihovu Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine kao dobro kojem je potrebna hitna zaštita

Prema informaciji objavljenoj na stranicama UNESCO-a, za hitnu zaštitu te organizacije konkuriralo je 51 dobro, a ojkanje je, uz tri kineska dobra, zaštitu i dobilo.

Ojkanje je otegnuto pjevanje naglašavanjem i duljenjem 'oj'.

Cilj UNESCO-ove Liste ugrožene nematerijalne kulturne baštine je zaštititi neke kulturne elemente koji propadaju i izumiru, unatoč naporima lokalne zajednice da ih održi živima. UNESCO tu listu sastavlja od 2003, s misijom očuvanja kulturnog dobra ugroženog u doba rastuće globalizacije. Kad predložena dobra dospiju na listu, razvija se poseban plan njihove zaštite, a zemlje kojih se tiče zaštićeno dobro dobivaju i novčanu pomoć UNESCO-a.

Prisjetimo se, na istu listu već je uvršteno sedam dobara iz Hrvatske, među kojima 'Čipkarstvo u Hrvatskoj', 'Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja' te 'Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još