MUŠKARCI NA PUTU ZA RAJ

Michelangelova Sikstina inspirirana homoseksualnom ljubavi

15.11.2010 u 11:32

Bionic
Reading

'Posljednji sud', slavna Michelangelova freska na svodu Sikstinske kapele inspirirana je javnim kupkama na kojima su muške i ženske prostitutke dogovarale svoje poslove te prepuna homoseksualnih motiva

Tisuće hodočasnika i turista svakodnevno posjećuju Sikstinsku kapelu gledajući Michelangelovu viziju sudnjeg dana i ponovnog dolaska Isusa Krista.

Prema zaključcima novog istraživanja, veliki renesansni majstor Michelangelo je kao inspiraciju koristio prizore s rimskih kupelji gdje su muškarci i žene, koji su za život zarađivali prostitucijom, imali posebne prostorije u kojima su nudili svoje usluge.

Po studiji talijanske povjesničarke umjetnosti Elene Lazzarini, strop Sikstinske kapele prepun je homoseksualnih motiva, među kojima izdvaja sliku muškarca kojeg u pakao vode držeći ga za testise te dvosmislene poljupce i zagrljaje muškaraca na putu za raj.

'Likovi koji se spuštaju u pakao i dižu u nebesa inspirirani su mišićavim radnicima i vratarima koje je Michelangelo vidio za svojih boravaka u kupeljima i bordelima', kazala je Elena Lazzarini sa Sveučilišta u Pisi. 'U sklopu ponude javnih kupelji bile su saune, masaže, tretmani pijavicama, ali i posebne prostorije za mušku i žensku prostituciju, te su dokumentirani Michelangelovi odlasci u njih', dodaje.

Direktor Vatikanskih muzeja Antonio Paolucci kazao je da ta teorija ništa ne mijenja te da ne predstavlja nikakvu sramotu. 'Michelangelo je proučavao ljudska tijela posvuda, čak i u bolnicama. Njegova strast prema ljudskom tijelu, osobito muškom, nije novost. Ukoliko je i postojala sramota, bilo je to u ono doba, svakako ne danas', kazao je.

Naime, nakon što je dovršio sliku, Michelangelove aktove 'upristojio' je slikar Daniele da Volterra