UMJETNIČKA AKCIJA

Portreti 400 nestalih žena u Londonu

12.11.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Razglednica s izblijedjelom slikom nestale žene iz Meksika nadahnula je britansku umjetnicu Tamsyn Challenger na umjetnički projekt pod nazivom '400 žena' koji donosi portrete meksičkih žrtava

Projekt pod nazivom '400 žena' donosi portrete dvije stotine autora, a među njima su Tracey Emin, Paula Rego, Maggi Hambling, Gordon Cheung i Humphrey Ocean.

Riječ je o portretima žena koje su u posljednjih 15 godina nestale ili su ubijene na području Ciudad Juáreza, grada na granici SAD-a i Meksika. Takvih je žrtava najmanje tri tisuće, a ubojstva i nestanci najčešće su povezani s drogom, obiteljskim nasiljem te trgovinom organima.

Ideja se rodila kada se Tamsyn Challenger susrela s Consuelom Valenzuelom, majkom nestale Juliete koja joj je pokazala razglednicu sa slikom svoje kćeri. Razglednice su izrađene da bi povećale šanse pronalaska nestalih.

Challenger je potom pozvala umjetnike da izrade portrete nestalih žena. Neki od njih izrađeni su prema fotografijama iz baza Amnesty Internationala te zbirke Esther Chavez i policijskih dosjea, dio prema opisima, dok dio djela donosi samo imena.

Sva djela bit će izložena na izložbi u Londonu (Shoreditch Town Hall) od 12. do 28. studenog.