Kulturmiks Mama Afrika

Miriam Makeba preminula u 76. godini

  • Autor: HINA
  • 29.11.2008 8:16:29
  • 16.11.2008 20:36:13

Miriam Makeba, legendarni glas afričkog kontinenta i svjetski poznata kao 'mama Afrika', umrla je u Italiji u 76. godini, neposredno nakon što je pjevala za spisatelja Roberta Saviana kojemu je Camorra prijetila smrću

Simbol borbe protiv apartheida, Miriam Makeba, južnoafrička pjevačica rođena u Johannesburgu 4. ožujka 1932. čija je pjesma 'Pata, Pata' obišla planet, u svojim se pjesmama zalagala za ljubav, mir i toleranciju.

Gotovo da je preminula na pozornici u noći s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je pjevala u društvu ostalih umjetnika u okviru koncerta protiv mafije namijenjena mladom spisatelju bestselera 'Gomorra' Robertu Savianu, u Castel Volturnu blizu Napulja.

'Zadnja se popela na pozornicu. U tom je trenutku netko na mikrofon upitao ima li liječnika u publici. Miriam Makeba se onesvijestila i ležala je na podu', kazao je fotograf s lica mjesta.

Hitno prevezena u kliniku Pineta Grande u Castel Volturnu, pjevačica je ubrzo preminula od posljedica srčanog udara, javlja Ansa.

Otprilike tisuću osoba prisustvovalo je koncertu priređenom na mjestu koje se smatra jednim od uporišta napuljske mafije Camorre gdje su šest afričkih imigranata i jedan Talijan ubijeni u zasad nerazjašnjenim okolnostima u rujnu ove godine.

Pravog imena 'Zenzi' (umanjenica od Uzenzile), Miriam Makeba s 27 godina napušta Južnoafričku Republiku zbog karijere, ne znajući da će joj biti zabranjen povratak zbog antiapartheidskih stajališta.

Izgnanstvo će trajati 31 godinu, a živi posvuda, od Europe do SAD-a.

Nakon smrti jedine kćeri 1985., vraća se u Europu. Godine 1990., Nelson Mandela uspio ju je uvjeriti da se vrati u JAR.

Miriam Makebi dodijeljeno je odličje viteza umjetnosti i književnosti 1985., a francusko državljanstvo dobila je 1990.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još