Kulturmiks LONDONSKI ŠILJAK

Stakleni pokrov na najvećem tornju u EU

  • Autor: S. F.
  • 27.10.2010 13:38:06
  • 27.10.2010 11:48:57

Radovi na budućem najvišem neboderu u Europskoj uniji – londonskom tornju Shard – nastavljeni su još intenzivnijim tempom. Zdanje svjetski poznatog arhitekta Renza Piana dobilo je stakleni pokrov i polako poprima planirani izgled

Toranj Shard poznatog Renza Piana prema planovima trebao bi biti dovršen 2012. U doslovnom prijevodu njegovo ime znači šiljak odnosno stakleni vršak.

Projekt izgradnje zdanja koje će u budućnosti biti najviša građevina u EU košta preko dvije milijarde funti.

Bit će visok 310 metara i imati 72 kata, s još 15 polukatova na samom vrhu. Cijeli će biti pokriven staklom, a zamišljeno je da osim za poslovni prostor ima i stambenu funkciju.

Osim samog tornja u tijeku su radovi na nižem objektu i obnova nekoliko susjednih zgrada u četvrti koja okružuje poznati Tower Bridge. Prema planovima, u budućnosti će dnevno kroz njega cirkulirati nekoliko stotina tisuća ljudi, a unatoč visini koja kod velikog broja ljudi još uvijek pobuđuje izvjesne strahove arhitekti jamče da zadovoljava i najnepovoljnije uvjete jer je građen prema novim NIST standardima (US National Institute of Standards and Technology).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još