Kulturmiks ZAGREBAČKA KULTURA

Rezanje proračuna ugrožava nezavisnu scenu

Predstavnici 20-ak udruga zagrebačke nezavisne kulturne scene među kojima su Savez udruga 'Operacija Grad', Eurokaz, Blok, Multimedijalni institut, Mala performerska scena, Kulturtreger - Klub Booksa i drugi danas su u otvorenom pismu zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine upozorili kako bi smanjenje novčanog iznosa za nezavisnu kulturnu produkciju 'dovelo u pitanje ne samo razvoj, već i puki opstanak nezavisne kulturne produkcije u Zagrebu'

Prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna bit će na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine u utorak, 26. listopada, a rebalansom se predviđa smanjenje za Programe javnih potreba u kulturi s 537 milijuna kuna na 516 milijuna.

U okviru tog iznosa, za Programe nezavisne produkcije (udruge, društva i ostale institucije) predviđeno je smanjenje iznosa sa 64,6 milijuna kuna na 58,4 milijuna.

'Upozoravamo da prema ugovorima Grad ima pravo umanjiti određena sredstva, ali isključivo aneksom ugovora i to prije početka realizacije programa. S obzirom da smo na kraju godine, gotovo svi programi su započeli s realizacijom, a mnogi su već i izvršeni, odnosno ugovorena sredstva su već utrošena. Osim toga, mnogi od tih programa, odabrani među stotinama projekata iz cijele Europe, sufinancirani su sredstvima Europske komisije. Da bi se ta sredstva i zadržala u gradu Zagrebu, nužno je osigurati lokalno financiranje. Smanjivanje sredstava za te programe značit će tako dvostruki gubitak', navodi se u pismu 'Operacije grad' i drugih.

Oni pozivaju gradske zastupnike, gradonačelnika i druge predstavnike gradske uprave da još jednom preispitaju tu odluku i predlažu da se ta sredstva, ukoliko ih Grad ne može isplatiti sada, isplati početkom sljedeće godine. 'Iako razumijemo da se Grad Zagreb nalazi u zahtjevnoj financijskoj situaciji, ne možemo pristati da se po ugovoru dodijeljena sredstva nepovratno otpišu', poručuju.

Također podsjećaju da je nezavisna kultura već podnijela teret krize u ožujku, kada su sredstva za nezavisnu produkciju u odnosu na prošlu godinu smanjena za čak 26 posto.

Pozvali su sve organizacije i pojedince vezane uz nezavisnu kulturu i sve one koji žele izraziti svoju podršku da im se pridruže u njihovim zahtjevima i popisu otvorenog pisma: http://goo.gl/OWYr.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još