IZLAGANJA U MSU-U

Mitovi i tajne El Dorada

21.10.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Nakon nedavno predstavljenog videorada 'El Dorado' na retrospektivnoj izložbi Danice Dakić, nizom kratkih izlaganja u MSU-u u petak, 22. listopada, bit će otkrivene nepoznate pojedinosti i tajne vezane uz mit o El Doradu

Kustosica Radmila Iva Janković održat će izlaganje na temu video i fotografskog rada Danice Dakić pod nazivom El Dorado, s početkom u 17 sati.

'Kada promijenimo mjesto boravka, i mi se mijenjamo', tvrdnja je umjetnice Danice Dakić, a El Dorado je potraga za srećom, utočištem i sigurnošću. Upravo zato, kaže Janković, radovi Danice Dakić tiču se svih nas koji smo – rođenjem ili izborom, svejedno – ostali na kulturno-povijesno-zemljopisnom teritoriju stalnih nemira i prevrata.

U 17.30 sati Marija Živković, kustosica Etnografskog muzeja govorit će na temu 'El Dorado: potraga za zlatom'. El Dorado, što na španjolskom znači pozlaćeni čovjek, bio je kralj naroda Chibche ili Muisce sa središnjih kolumbijskih visoravni. El Dorado je od pozlaćenog čovjeka prerastao u grad, pa i u cijelo kraljevstvo bogato zlatom. Španjolska legenda o El Doradu nastala je iz pohlepe za zlatom, dok je rezultat potrage za zlatom bila pokorena zemlja.

Marija Živković govorit de ponajprije o ceremoniji ustoličenja kralja na temelju koje je i nastala legenda o El Doradu, o obrednoj i umjetničkoj vrijednosti zlata te o istraživačima koji su poduzimali velike ekspedicije u potrazi za El Doradom koji je uvijek bio zamalo nadohvat ruke, ali nikada nije pronađen.

Folkloristica Suzana Marjanić održat će izlaganje pod naslovom 'Književni, glazbeni i filmski El Dorado, ali i tranzicijski El Desperado' u 18 sati. Autorica će podsjetiti na neke književne (John Milton: 'Izgubljeni raj', Voltaire: 'Candide', Edgar Allan Poe: 'Eldorado'), glazbene (Nelson Riddle i John Gabriel, Elton John, Iron Maiden) i filmske (Howard Hawks: 'El Dorado', Werner Herzog: 'Aguirre, gnjev Božji', Eric Bergeron, Don Paul: 'Put u El Dorado') obrade ili tek spominjanja predaje o El Doradu.

Osim mita o El Doradu, koji su španjolski osvajači pod Svetim Križem tražili u sjevernom dijelu Južne Amerike, osvrnut će se i na neke druge projekcije o obećanim zemljama kruha i igara, bilo u duhovnom ili pak materijalnom smislu.