Kulturmiks FESTIVAL PERFORACIJE

Političari s pečenim životinjskim glavama

  • Autor: tportal.hr
  • 20.10.2010 19:14:51
  • 20.10.2010 17:53:57

Željko Zorica napravio je instalaciju 'KroaTish-Amerikanishe Freundschaft' u sklopu festivala Perforacije, u kojoj je pečene životinjske glave smjestio u društvo političara

Performans Željka Zorice održao se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, a posjetitelji su se mogli slikati za stolom te tako i sami postati dio ovoga pefrormansa. Osebujna, djelomično jestiva instalacija zove se 'KroaTish-Amerikanishe Freundschaft' (Hrvatsko-američko prijateljstvo), a njome je autor želio obilježiti nekoliko važnih trenutaka iz povijesti hrvatsko-američkih odnosa.

Ime instalacije sugerira igru riječi: tradicionalnu hrvatsku kuhinju (KroaTisch – hrvatski stol, ali i predmet/namještaj za kojim se u važnim povijesnim prilikama potpisuju sporazumi, kapitulacije, tajni dokumenti, pristupnice vojnim savezima, antifašističke alijanse, ljubavna pisma, radne dozvole, ugovori na prestižnom sveučilištu Columbia…) i političku floskulu koja označava tradicionalno prijateljstvo dviju država (npr. Deutsch-Amerikanische Freundschaft).

Tjedan izvedbenih umjetnosti, festival Perforacije, održava se drugu godinu za redom i predstavlja tri različita programa u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku s više od 20 recentnih i premijernih izvedbi nekih od najzanimljivijih umjetničkih imena iz Hrvatske i regije, čija je većina projekata nastala u festivalskoj koprodukciji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još