IZLOŽBA U BEČU

Zlato Inka o kojima piše Llosa

20.10.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Gotovo stotinu zlatnih i srebrnih predmeta iz Perua, proizašlih iz razdoblja Inka ili starijih, izlaže se od petka u Beču u Novomatic Forumu na rijetkoj izložbi u inozemstvu naslovljenoj '1000 godina zlata Inka'.

'Jako je teško dobiti te predmete izvan Perua jer su dio nacionalnog naslijeđa', objasnila je Marketa Krizova, povjerenica izložbe koja okuplja 86 predmeta vjerske ili kućne upotrebe koje posuđuje Muzej zlata Perua u Limi.

Taj nakit, posude ili posmrtne maske, pripadaju 'živoj tradiciji', istaknula je Krizova. Danas 'nailazimo na iste simbole u keramici, tekstilu ili knjigama Maria Vargasa Llose, Peruanca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Ta djela nemaju dakle samo materijalnu vrijednost nego i duhovnu za Peruance koje se smatra izravnim nasljednicima Inka.

U toj pretkolumbijskoj civilizaciji zlato nije predstavljalo platežno sredstvo, nego je bilo dar bogova: 'Istodobno nije imalo nikakvu vrijednost i imalo je neprocjenjivu vrijednost', objasnila je Krizova.

Premda se u naslovu ističu Inke, izložba okuplja staru peruansku umjetnost različitih kultura - Vicus, Nazca, Moche - čije je naslijeđe potom apsorbiralo carstvo Inka.

Izložba je predstavljena u Pragu i Brnu 2008. i 2009. a potom su izlošci vraćeni u Peru, prije nego što su ponovno upućeni u Beč, kao što zahtijevaju propisi o peruanskom nacionalnom naslijeđu.

Po zatvaranju izložbe 27. veljače 2011. predmeti se vraćaju u Limu te se uskoro ne predviđa nova izložba.