Kulturmiks DANCI NA NOGAMA

'Mala sirena' seli u Kinu povodom izložbe Expo

  • Autor: S.F.
  • 29.11.2008 8:19:06
  • 14.11.2008 15:00:00

Stanovnike Danske zgrozila je ideja o premještanju glasovite 'Male sirene' iz Kopengahena u Kinu povodom svjetske izložbe Expo 2010. godine

Skulptura 'Mala sirena' umjetnika Edvarda Eriksena utemeljena na liku iz bajke Hansa Christiana Andersena predložena je kao centralno djelo danskog paviljona na svjetskoj izložbi Expo koja će se održati 2010. godine u Šangaju. Prijedlog je to kopenhagenskih arhitekata grupe Big koji su izabrani da osmisle izgled paviljona, prenosi The Art Newspaper.

U slučaj su se upleli i političari te se desničari oštro suprotstavljaju odvoženju najatraktivnije turističke znamenitosti danskog glavnog grada. Glasnogovornica danske pučke stranke Karin Nodgaard je za donošenje konačne odluke predložila javnu debatu. Najviše je brinu razočarani turisti koji za vrijeme trajanja izložbe Expo, od svibnja do listopada 2010. godine, neće u gradu zateći čuvenu 'Malu sirenu'. I obitelj preminulog tvorca skulpture Edvarda Eriksena se protivi odvoženju kipa, no zasad ne namjeravaju poduzeti nikakve zakonske mjere. 'Mala sirena' je često kao nacionalni simbol postajala sredstvo demonstracija, a dva puta ostala je i bez glave.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još