POPIS ARTREVIEWA

Larry Gagosian najmoćniji u svijetu umjetnosti

14.10.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Prema već tradicionalnom godišnjem popisu časopisa ArtReview, američki posrednik umjetninama Larry Gagosian najmoćnija je osoba u svijetu umjetnosti

Časopis ArtReview i ove je godine sastavio popis stotinu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti. Američki posrednik umjetninama Larry Gagosian, poznat i pod nadimkom Gogo, uskoro će otvoriti svoju najnoviju galeriju u Parizu, devetu u svijetu, što je tek jedan od razloga zbog kojih se našao na prvom mjestu. Ovogodišnji popis odražava i oporavak tržišta umjetnina koje je, pogođeno recesijom, neko vrijeme stagniralo.

Na drugom mjestu smjestio se kustos i povjesničar umjetnosti Hans Ulrich Obrist, direktor međunarodnih izložbenih programa u galeriji Serpentine u Londonu, najpoznatiji po tome što je kao 23-godišnjak organizirao izložbu u vlastitoj kuhinji.

Treće mjesto pripalo je švicarskom posredniku umjetninama Iwanu Wirthu, koji je prvu galeriju otvorio još kao srednjoškolac, a četvrto i peto zauzeli su David Zwirner i Glenn D. Lowry.

Kineski umjetnik Ai Weiwei smjestio se na 13. mjestu, Marina Abramović je 35., Takashi Murakami je na 39. mjestu, dok je Damien Hirst s prošlogodišnjeg 48. ove godine pao na 53. mjesto.