SJEMENKE U TATEU

Poželjno uništiti, ali zabranjeno krasti

14.10.2010 u 08:39

Bionic
Reading

Na ulazu u londonsku galeriju Tate Modern je ubrzo nakon otvorenja izložbe kineskog umjetnika Ai Weiweija osvanuo natpis: 'Molimo, ne kradite izloške'

Pod galerije Turbine Hall pokriven je sa 100 milijuna porculanskih sjemenki suncokreta koje čine novu instalaciju kineskog umjetnika Ai Weiweija. Posjetitelje se potiče da se valjaju po njima, da ih gaze i sjedaju na njih, međutim iako je dopušteno da ih nepovratno unište u svrhu interaktivnog umjetničkog iskustva, strogo je zabranjeno iznositi ih iz muzeja.

Ravnateljstvo muzeja Tate postavilo je natpis ubrzo nakon otvorenja jer je dio posjetitelja kazao da se opire potrebi da uzme porculanske sjemenke kao suvenir, dok je dio ipak podlegao toj napasti. Kustosica Juliet Bingham kazala je da bi instalacija koja se prostire na tisuću kvadratnih metara do kraja godine mogla postati značajno manjom ukoliko posjetitelji budu ignorirali zabranu.

Autora je zaintrigirala ideja da posjetitelji nose kućama njegove sjemenke te da, kako kaže, budu razasute svijetom, ali se ipak morao složiti s odlukom muzeja i svakom od budućih posjetitelja pružiti mogućnost da doživi instalaciju u cijelosti. Samog umjetnika je više brinuo realan izgled sjemenki te se pobojao da bi ih netko mogao gricnuti. 'To je i sigurnosni problem. Ljudi ih možda požele pojesti i zbog posljedica tužiti Tate', kazao je Ai Weiwei.