IZVEDBE U TRI GRADA

Labrović, Delimar i Atelje 212 na Perforacijama

13.10.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Drugo izdanje festivala Perforacije - tjedna izvedbenih umjetnosti od 16. do 25. listopada, predstavlja tri različita programa u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku s više od 25 recentnih i premijernih izvedbi nekih od najzanimljivijih umjetničkih imena iz Hrvatske i regije

Siniša Labrović

Kao što je već tradicionalno okupljanje performera na imanju Vlaste Delimar dalo nagovijestiti, ovogodišnje Perforacije u središte zanimanja stavljaju klimatske promjene i odnos prema okolišu kao goruće teme hrvatskog i društva u cjelini.

Zagrebačko izdanje festivala započinje Željko Zorica koji će na Trgu bana Jelačića postaviti instalaciju 'Medo na trgu', 18. listopada u podne, jedan od ukupno četiriju njegovih projekata u programu Perforacija. Njegov rad 'Misa za Jamesa Leeja', koji koristi dokumentarističke metode konstruiranja novog narativnog i atmosferskog komentara moći će se vidjeti tijekom Noći performansa, ovogodišnjeg festivalskog iznenađenja. Tijekom Noći (21.10) u tvornici Medika bit će predstavljeno sedam performansa, među ostalima 'Ka horizontu' Siniše Labrovića, 'Kako se ponovno zacrvenjeti?' Slavena Tolja i 'Ekološki uzgoj' Daniela Šurjana.

Najpoznatija hrvatska performerica Vlasta Delimar zajedno s Milanom Božićem na Trgu bana Jelačića odati će počast preminulom velikanu Tomu Gotovcu (20. listopada).

Kao odgovor na temu ekologije, Nikola Uzunovski iz Makedonije konstruirat će umjetno sunce, koje neće biti prizemljeno, već će lebdjeti ispred MSU-a u Zagrebu (19. 10), a Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović iz skupine Room 100 predstavit će svoj 'work in progress', kojim su već pobudili velik interes u Hrvatskoj i Europi.

U goste dolazi i mladi makedonski performer Igor Josifov koji je nedavno surađivao s Marinom Abramović na njezinoj njujorškoj retrospektivi, a koji će u Zagrebu, u formi performansa i instalacije, preispitivati različita mentalna stanja kroz koja umjetnik prolazi u svom radu. Performans 'Predstaviti sjećanja' bit će izveden u Teatru &TD, 19. listopada.

Perforacijama će bit obilježeno i dvadeset godina Montažstroja s predstavom 'Vatrotehna' te izvedena nova premijera skupine BADco. 'Poluinterpretacije'.

Bacači sjenki u suradnji s Ateljeom 212 iz Beograda nastavljaju svoju trilogiju 'Revolucijom: Master class', pozivajući publiku da odustane od ustaljene pozicije i počne se aktivno baviti temama koje oblikuju svakodnevicu. Revolucijama i društvenim promjenama bavi se i Sanja Mitrović, koja je za svoju predstavu 'Will you ever be happy again?' nagrađena nagradom za najbolje nadolazeće redatelje i performere u Nizozemskoj, a nastup u Zagrebu zakazan je za 22. listopada u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Dubrovačko izdanje festivala donosi predstave Ivice Buljana i Ivane Sajko te performans Marka Milića iz Srbije pod nazivom 'Series', a iz riječkog programa valja izdvojiti predstavu 'Evita', Senke Bulić.

U sklopu festivala bit će održan i Simpozij o kulturnom menadžmentu koji će voditi Michael M. Kaiser i David Kitto iz J. F. Kennedy Centera 19. listopada u MSU-u, a novost je i suradnja.