OTKRIĆE OD 300 MILIJUNA DOLARA

Pronašli izgubljenog Michelangela iza kreveta?

11.10.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Obitelj Kober iz New Yorka pronašla je u svom domu sliku za koju vjeruju da je izgubljeno Michelangelovo djelo, a da vjerojatno nisu daleko od istine pokazuju i analize stručnjaka koji ga procijenjuju na astronomskih 300 milijuna dolara

Slika je gotovo trideset godina bila iza kauča, gdje su je Koberovi smjestili nakon što su je njihova nestašna djeca, još u 1970-ima, srušila sa zida teniskom lopticom.

Umirovljeni pilot Martin Kober je posljednjih nekoliko godina, otkako više ne radi, imao više vremena pozabaviti se očevim naputkom da istraži podrijetlo slike. Kober se konzultirao s vlasnicima aukcijskih kuća, stručnjacima za umjetnine te čak posjetio Italiju gdje je upoznao povjesničara i restauratora Antonija Forcellina.

'Pretpostavio sam da je riječ o kopiji', kazao je Forcellino za New York Post, dodavši da je ubrzo promijenio mišljenje te da je slika ljepša od onih izvješenih u Rimu i Firenzi, a prikazuje Bogorodicu kako na rukama drži tijelo Isusa Krista nakon raspeća.

Da je vjerojatno riječ o Michelangelovu radu, potvrdila je i znanstvena analiza pomoću rendgenskih zraka. Prema rezultatima analize, slika je nastala oko 1545. godine, a pretpostavlja se da je nakon toga bila vlasništvo dvojice katoličkih kardinala te potom završila kod njemačke barunice Villani. Do obitelji Kober stigla je nakon što ju je barunica oporučno ostavila svojoj prijateljici Gertrude Young, njihovoj pretkinji.

Djelo vrijedno 300 milijuna dolara pohranjeno je u sef u banci, a finalni rezultati još se čekaju.