IZLOŽBA 'GLEDATI DRUGE'

Prostitutke i beskućnici u Umjetničkom paviljonu

10.02.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Međunarodna izložba 'Gledati druge' u Zagreb dovodi provokativne umjetnike Santiaga Sierru i Borisa Mihajlova

Izložba 'Gledati druge' otvara se 12. veljače u Umjetničkom paviljonu , a okuplja dvadesetak suvremenih umjetnika koji će projekcijama, fotografijom i instalacijama baviti odnosom pojedinca i društva. Zvijezde izložbe svakako su španjolski umjetnik Santiago Sierra te Ukrajinac Boris Mihajlov.

Santiago Sierra rođen je 1956. godine u Madridu, a živi i radi u Meksiku. Njegov rad kombinacija je provokacije i brutalne kritike društvenih odnosa, posebice odnosa ekonomije i moći. Za potrebe jednog svojeg rada kupio je brazilskim prostitutkama drogu po njihovu izboru kako bi mu dopustile da im tetovira leđa. Kontroverze je izazvao i plativši ilegalnim radnicima da oko muzeja u kojem je izlagao guraju težak kamen, 2006. godine isprovocirao je židovsku zajednicu u Njemačkoj instalacijom nazvanom '245 kubična metra' koja se sastojala od plinske komore postavljene u prostor nekadašnje sinagoge u Pulheimu.

Boris Mihajlov kroz fotografije propituje položaj malog čovjeka

Još jedno ime svjetskog ugleda ukrajinski je umjetnik Boris Mihajlov rođen u Harkovu 1938. godine koji živi i radi u Berlinu. Jedan je od najpoznatijih i najtraženijih suvremenih umjetnika Istočne Europe. Mihajlov kroz medij fotografije propituje položaj malog čovjeka u kontekstu ideologije te najčešće stvara portrete marginaliziranih skupina ljudi s područja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Autorica izložbe je povjesničarke umjetnosti Iva Radmila Janković, a izlagat će i Lovro Artuković, Oreet Ashery, Božena Končić Badurina, Maja Bajević, Stella Capes, Boris Cvjetanović, Maria Kheirkhah, Kristina Leko, Mayumi Nakazaki, Olivier Menanteau, Trine Lise Nedreaas, Julius Rudelius, Nika Radić, Ivan Kožarić, Nicole Hewitt, Gudrun Vera Hjartardottir, Pedro Lash, Lala Raščić, Julika Rudelius, Inta Ruka, Stjepan Šandrk, Ksenija Turčić.

Izložba 'Gledati druge' bit će otvorena do 15. ožujka ove godine.