'RAJNINO ZLATO', SUBOTA, 19 SATI

High-tech Wagner u Lisinskom

09.10.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Nova produkcija Wagnerove tetralogije u režiji Roberta Lepagea udarni je naslov nove sezone Metroplitan opere. Prijenos uživo zakazan je za subotu, 9. listopada u 19 sati u Lisinskom

Scenografiju čini pokretna, high-tech mašinerija teška 24 tone, dok je cijena nove produkcije procijenjena na respektabilnih 16 milijuna dolara. Tehnički najnaprednija Metova produkcija dosad, Wagnerova opera 'Rajnino zlato', prva u tetralogiji 'Prsten Nibelunga', otvara novu sezonu prijenosa uživo iz Metropolitan opere, uz zvučne najave.

Wagnerova tetralogija smatra se, posve utemeljeno, najvećim izazovom za bilo koju opernu kuću. A Lepageova intervencija u glasovitom djelu i u glasovitoj opernoj kući izaziva već duže vremena pažnju i onog dijela javnosti koji inače ne pokazuje interes za klasičnu glazbu. No tome nije samo uzrok spretna PR služba Metropolitan opere, već i niz drugih razloga.

Svaka nova produkcija Wagnerove tetralogije, po obimu najzahtjevnijeg projekta lirskog teatra, dobiva znatnu pažnju. Primjerice, opera u Los Angelesu potrošila je čak 31 milijun dolara na novu produkciju 'Prstena', što je potaklo niz rasprava o racionalnosti u upravljanju financijama u kazalištu. No možda najbolji razlog novonastale fame oko Wagnera jest jasni znak da se Metropolitan opera, bastion klasičnih, prečesto i kičastih produkcija à la Zeffirelli, napokon okreće nešto suvremenijim čitanjima. Glasoviti kanadski režiser Robert Lepage u tom je pogledu jedan od idealnih kandidata.

Epski zamah Wagnerovih opera, utemeljen na likovima germanske i nordijske mitologije, popraćen je i temeljitim glazbenim prevrednovanjem u kojem se artificijelnost opere zamjenjuje lajtmotivima koji se vezuju uz određene likove i scene. Jedinstvena pozicija Wagnera u povijesti glazbe čini ga iznimno plodnim tlom za svakojake preuzetne interpretacije. Kritike zasad govore o visoko apstraktnoj i stiliziranoj Lepageovoj viziji Wagnerovog univerzuma, koja se obilato oslanja na high-tech mogućnosti suvremenog teatra. No treba tek vidjeti hoće li glasno najavljivana produkcija dostići kontroverzni status produkcije Patricea Chéreaua iz 1976. godine, postavljene u hramu Wagnerove glazbe.

Glazbeni direktor Metropolitana, ujedno i dirigent Wagnerove opere, James Levine dobio je najbolje ocjene kritike za dinamično čitanje partiture, jednako kao i Eric Owens u ulozi Albericha. U 'Rajninom zlatu' debitira velški bas bariton Bryn Terfel u ulozi Wotana, a u ulozi Fricke nastupa Stephanie Blythe

Za kraj sezone prijenosa iz Metropolitana zakazan je drugi dio trilogije, 'Die Walküre', dok su preostala dva dijela tetralogije, 'Siegfried' i 'Sumrak bogova', na programu iduće sezone.