tportal.hr

Zagreb
+15
Osijek
+21
Pula
+15
Rijeka
+13
Zadar
+19
Split
+16
Dubrovnik
+15

IZLOŽBA POVODOM 40. OBLJETNICE

Grupa 'Biafra' u Klovićevim dvorima

Izložba posvećena 40. obljetnici osnutka likovne grupe 'Biafra', koja se 70-ih godina prošloga stoljeća zauzimala za angažiranu hrvatsku umjetnost suprotstavljajući se tadašnjim likovnim, kulturnim i društvenim konvencijama, otvorena je u Klovićevim dvorima

Datum objave:
6.10.2010 10:25

Zadnja izmjena:
6.10.2010 11:51

Stotinjak izloženih radova - ulja, grafika i skulptura - prikazuje umjetnički prosvjed protiv birokratizirane svijesti, a kreću se u stilskom rasponu od pop-arta do nove figuracije.

Grupu su osnovali 1970., u nedovršenim prostorijama studentskog doma 'Moša Pijade', popularno zvanom Biafra, mladi kipari Branko Bunić, Stjepan Gračan, Ratko Petrić i Miro Vuco. Do 1978. članovi su se mijenjali i dopunjavali, tako da su u grupu ušli Ivan Lesiak, Zlatko Kauzlarić Atač, Rudolf Labaš, Emil Tanay, Vlado Jakelić, Stanko Jančić, Ratko Janjić te Đurđica Zanoški-Gudlin.

Autorica izložbe Jasmina Bavoljak istaknula je, u prigodi otvorenja, kako je riječ o stilski i morfološki sasvim različitim umjetničkim osobnostima. Jedino što ih je povezivalo bila je pobuna, rekla je, izrazivši nadu da će izloženi radovi pokazati nedostatak jasna povijesno-umjetničkog kriterija za zajedničku poetiku grupe.

Na ovako osmišljen postav potaknula ju je, kaže, želja za edukacijom mladih generacija o radovima Biafrinih umjetnika, ali i za upoznavanjem s idejama oko kojih su se okupljali - od otpora prema apstraktnoj umjetnosti do uvjerenja da je umjetnost kritička djelatnost koja mora progovoriti o vlastitoj sredini.

Radovi su izloženi u prizemlju, podrumu i atriju Klovićevih dvora, a mogu se razgledati do 14. studenoga.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr