KONCERTI U NOVOJ SEZONI

Elina Garanča otvara ciklus 'Lisinski subotom'

05.10.2010 u 09:15

Bionic
Reading

Koncertom latvijske mezzosopranistice Eline Garanče, jedne od najvećih opernih zvijezda današnjice, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 10. listopada otvara novu sezonu ciklusa 'Lisinski subotom'

Nagrađivana umjetnica Elina Garanča nastupala je na najvećim svjetskim pozornicama, u Metropolitan operi, londonskome Covent Gardenu, Bečkoj operi i Bavarskoj državnoj operi. U Zagrebu nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a, pod ravnanjem Karela Marka Chichona, s djelima Verdija, Marqueza, Donizettija te ulomcima iz Bizetove opere 'Carmen'.

Ciklus 'Lisinski subotom' u studenome donosi nastupe Filharmonije milanske Scale, kojom će ravnati jedan od vodećih svjetskih dirigenata Valerij Gergijev, mladoga svjetskog pijanista Evgenyja Kissina te Državnoga simfonijskog orkestra iz Sao Paola.

Među atraktivnijim koncertima nove sezone u sklopu tog ciklusa najavljeni su konceri Londonskoga simfonijskog orkestra u prosincu, Luksemburške filharmonije, koja u ožujku dolazi s violinističkom zvijezdom Vadimom Repinom, i Orkestra zaklade Veronske arene, što će nastupiti u travnju u sklopu zagrebačkoga Muzičkog bijenala.

Nastavlja se i ciklus 'Metropolitan u Lisinskom', program koji izravno prenosi ponajbolje koncerte iz Metropolitana. Prva takva večer u novoj sezoni bit će posvećena operi 'Rajnino zlato', prologu Wagnerove epske drame 'Prsten', maestra Jamesa Levinea i redatelja Roberta Lepagea. Na čelu solističkog ansambla je Bryn Terfel, koji prvi put pjeva Wotana u Metropolitanu.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u listopadu će, među ostalim, ugostiti Allana Holdswortha, glazbenika koji pomiče granice instrumentalne glazbe u rasponu između rocka i jazza, te 20. međunarodne dane jazza