VEČER KREATIVACA

PechaKucha Night oduševila Splićane

04.10.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Na prepunoj Morpurgovoj poljani povodom prve splitske PechaKucha večeri kratkim se izlaganjima predstavilo deset kreativaca, od čega dio Splićana, a dio gostiju iz Zagreba

Split je po prvi put ove subote navečer imao svoju PechaKucha Night, večer u kojoj se u formi vremenski ograničenih izlaganja okupljenoj publici predstavljaju kreativci iz različitih disciplina. Nakon Zagreba i Rijeke, gdje se ovakve večeri uspješno održavaju već dvije godine, u subotu se pokazalo da i u Splitu postoji velik interes za istim tipom događanja. Tomu svjedoči do posljednjeg mjesta ispunjena Morpurgova poljana ispred design hostela Golly&Bossy, na čiju se inicijativu sve i dogodilo, uz pomoć zagrebačkog PechaKucha tima, Rasadnika Bruketa&Žinić, 3LHD-a, Komakina i Lane Cavar.

Prvi je izlagao poznati splitski glumac i odnedavno poduzetnik u kulturi Elvis Bošnjak, govoreći o novom nezavisnom kazalištu Playdrama te se osvrnuvši na trenutno stanje na splitskoj kulturnoj sceni. Goran Rako, etablirani hrvatski arhitekt rodom iz Dalmacije i s iskustvom nastupa na PechaKucha večeri u Zagrebu, govorio je o nekoliko svojih projekata poput vodotornja i memorijalnog muzeja u Vukovaru te dječjeg vrtića Šegrt Hlapić u Zagrebu, dokazujući svojim izlaganjem uvjerenje da dobrom arhitekturom može popraviti svijet.

Splitski performer Marko Marković govorio je o performerskom festivalu Dopust, koji već tri godine organizira u Splitu. Simpatičnim nastupom prvi je spontani aplauz iz publike dobila Ana Marin, koja stoji iza brenda REC, platnenih igračaka i odjevnih predmeta nastalih iz kućne radinosti. Ona je, osim prikazivanja samih radova, prva progovorila o inspiraciji, načinu na koji radi i procesu rada od početka.

Splitski vizualni umjetnik Vedran Perkov izvrsnom je i komičnom prezentacijom pokazao neke od svojih radova, poput kaveza oko klupe na rivi, prototipa svemirske letjelice i svemirskog odijela ili rad nastao u povodu nagrade Radoslav Putar s naslovom 'Radoslave, samo smo nas dva muška na izložbi'. Arhitekt Dinko Peračić iz Platforme 9.81 govorio je projektu Doma mladih u Splitu, dugom procesu njegova uređenja i viziji kako bi on trebao funkcionirati.

Modna dizajnerica Jasmina Bolanča, inače Šibenčanka koja radi u Zagrebu, ispričala je priču o svojim motivima i inspiracijama, ujedno pokazavši neke od svojih radova, poput serije majica za razne bendove. Vrhunac večeri bile su prezentacije dizajnera Borisa Ljubičića i Igora Jurića te ekipe iza filma 'Lavanderman'. Ljubičić je, naravno, govorio o vizualnom identitetu Hrvatske i nekim radovima vezanima uz Split i Dalmaciju, poput logotipa za Mediteranske igre, Hajduk i grad Split. Igor Jurić ponovio je izvrsnu prezentaciju sa zadnje PechaKucha Night u Zagrebu, govoreći o projektu električnog automobila XD concept, problemima hrvatskog produkt dizajna i inspirativnim rješenjima do kojih je došao. Na kraju je ekipa 'Lavandermana', Zvonimir Rumboldt, Toni Faver i glumac Damir Markovina, priču o tom neobičnom junaku ispričala ni manje ni više nego u stihu.

Cijela je večer bila u znaku nezaobilaznih TBF-ovaca koji su se pojavili u ulozi voditelja i kasnije su, naravno, bili zaduženi za glazbu, uz koju je druženje s prezenterima potrajalo do dugo u noć.

PechaKucha Night, brze prezentacije kreativaca, predstavljaju neformalan prostor za druženje te oživljavanje urbane kulture grada. To globalno događanje, prema licenci, trenutno se odvija u 355 gradova širom svijeta, a broj je u stalnome porastu. U Hrvatskoj se održava od siječnja 2009.