KULMEROVA PALAČA

Muzej prekinutih veza otvara svoja vrata

01.10.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Nakon devetnaest uspješnih gostovanja u Americi, Europi i Africi u protekle četiri godine, putujući Muzej prekinutih veza dobio je prostor u srcu Zagrebu, na Gornjem gradu, a vrata za publiku otvara 5. listopada

Izložbeni prostor muzeja smješten je u prizemlju Kulmerove palače, a osim stalnog postava, krije i poneko iznenađenje. Službeno otvorenje zakazano je za 5. listopada u 20 sati.

Bez dileme nova turistička i kulturna atrakcija na mapi Zagreba, umjetnički je projekt Olinke Vištice i Dražena Grubišića. Na ideju su došli 2006. godine, nakon prekida svoje veze. Razvrstavajući zajedničku imovinu, shvatili su da je vrlo teško odreći se nekih osobnih i dragih predmeta te su odlučili slične stvari sakupiti i od svojih znanaca. U muzejskoj kolekciji danas možemo pronaći predmete iz raznih krajeva svijeta; od mobitela i medvjedića pa sve do umjetne noge koju je darovao razočarani muškarac nakon romanse s medicinskom sestrom.

Primarni interes su predmeti koji posjeduju sjećanja i emocije, a zadaća je očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza. Vištica i Grubišić smatraju da izložba ima i terapeutski karakter, osobito za ljude koji su darovali osobne predmete.