UOČI T-HT KONFERENCIJE

Nicholas Christakis posjetio MSU u Zagrebu

27.09.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Jedan od najutjecajnijih mislilaca današnjice, liječnik i znanstvenik dr. Nicholas Christakis, koji u utorak gostuje kao predavač na T-HT konferenciji u Hypo centru, u ponedjeljak je umjesto klasičnog turističkog razgleda grada posjetio Muzej suvremene umjetnosti

Christakis ispred rada Sanje iveković 'Ženska kuća'

Liječnik i znanstvenik, profesor medicine, medicinske sociologije i sociologije na američkom Sveučilištu Harvard, dr. Nicholas Christakis, gostovat će u utorak na trećoj T-HT konferenciji 'Znanjem rastemo' u Hypo centru u Zagrebu.

Dan prije predavanja Christakis je odlučio u Muzeju suvremene umjetnosti razgledati bogatu kolekciju djela suvremene umjetnosti čiji je veliki zaljubljenik, a kroz 'Zbirke u pokretu' vodila ga je kustosica Radmila Iva Janković.

Društvena mreža predstavlja društvenu strukturu koju čine pojedinci, ali i veze među njima kojima utječu jedni na druge. Slijedeći tu osnovnu teoriju dr. Nicholas Christakis pokušat će u utorak na konferenciji odgovoriti na pitanja zašto mreže i odnosi utječu na to kako se osjećamo, za koga glasamo, koliko zarađujemo i u koga se zaljubljujemo.

Magazin Time proglasio je dr. Christakisa jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu 2009. godine te je u uglednoj američkoj emisiji 'The McLaughlin Group' proglašen najizvornijim misliocem 2008. godine.

Ovogodišnja konferencija bavit će se dvjema temama. Dr. Christakis predstavit će svoje 30-godišnje istraživanje društvenih mreža, osobnih i online, te njihov utjecaj na stavove, ponašanje i emocije ljudi, opširnije pojašnjeno u novoj knjizi 'Povezani: Iznenađujuća moć naših društvenih mreža', nedavno izdanoj i u Hrvatskoj.

Pročitajte intervju na tportalu s dr. Nicholasom Christakisom

Knjiga 'Povezani' dobitnica je nagrade Books for a Better Life (Knjige za bolji život) te je prevedena na gotovo dvadeset jezika. The New York Times Book Review ju je naveo kao 'Izbor urednika' te je posebno predstavljena u časopisima Wired, Oprah's Reading Guide, izdanju Best Books of the Year (Najbolje knjige godine) časopisa BusinessWeek, te 15 Books You Must Read (15 knjiga koje morate pročitati) časopisa GOOD.

O drugoj temi, o nastajanju empatične civilizacije, evoluciji ljudske rase, načinima na koji je evolucija utjecala na naš razvoj te kako će u konačnici utjecati na naš opstanak na Zemlji, govorit će profesor Jeremy Rifkin, osnivač i predsjednik Zaklade za praćenje ekonomskih trendova, organizacije koja razmatra ekonomske, ekološke, društvene i kulturološke utjecaje novih tehnologija koje se pojavljuju u globalnoj ekonomiji.

Osim što je radio kao savjetnik za Europsku uniju te za niz drugih vlada i predsjednika država, profesor Rifkin je jedan od vodećih sveobuhvatnih mislilaca današnjice te jedan od najtraženijih i najcjenjenijih govornika na temu globalizacije, održivosti, prijelaza u novu energetsku eru i ekonomiju te utjecaja znanstvenih i tehnoloških promjena.

Konferencija će se održati u utorak, 28. rujna, u Hypo centru u Zagrebu, od 10 do 14 sati.