IZLOŽBA U MUO-u

Dizajn je poput Lassieja došao kući

22.09.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je 'Izložba hrvatskog dizajna 0910' koja će se moći razgledati do 24. listopada

Da hrvatski dizajn ponovno dobiva na važnosti, pokazala je posjećenost otvorenja izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt. Na iznenađenje organizatora, nespremnih na gužvu, brojni gledatelji, među kojima ponajviše studenti i mladi kreativci, ispunili su dvorište Muzeja i malo im poremetili planove, jer su za događaj pripremili tek dvadesetak mjesta za sjedenje.

Osim gužve na otvorenju, sve veću popularnost tog događanja potvrdila je i Ira Payer, predsjednica HDD-a, kazavši da šesta godina bilježi rekordan broj prijava od njih čak šest stotina. Payer je izjavila da šesto izdanje izložbe karakterizira visoka kvaliteta radova te da osobno smatra da su svi izloženi radovi, njih 291, zaslužili priznanje.

S rečenim se složio i ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, šaljivo konstatirajući da je dizajn, poput Lassieja, došao kući. Gašparović je izložbu ocijenio izvrsnom te jedinom manom smatra realizaciju i propalu industriju koja ne može odgovoriti i ići u skladu s odličnim postojećim idejama.

O pobjednicima je i ove godine odlučio selekcijski žiri u sastavu Dejan Kršić, Marko Dugonjić, Zlatko Kapetanović i Nina Katarina Simončič u profesionalnoj kategoriji, dok su selekciju studentskih radova obavili Davor Bruketa, Marko Dugonjić, Andrea Hercog i Martina Vrdoljak Ranilović. Uz spomenute, o nagradama je odlučio međunarodni žiri u sastavu Charlotte Cheetham, Matej Koren, Jure Miklavc, Sonja Šterman i Borut Vild.

Nagrade i priznanja podijeljeni su u kategorije dizajna vizualnih komunikacija, dizajna elektroničkih/interaktivnih medija, industrijskog/produkt dizajna, postava izložbi, prostorne grafike i signalizacije, modnog i odjevnog dizajna te u kategoriji koncepta, dok u kategoriji ambalaže ove godine nije bilo nagrađenih.

Kao i svake godine, najviše pažnje izaziva Velika nagrada HDD-a koju je dobio kreativni Studio Sonda (Kristina Poropat, Sean Poropat, Jelena Šimunović, Aleksandar Živanov, Tina Erman i Ana Bursić) iz Poreča za plakat Međunarodnog festivala pročitanih knjiga Booktiga. Upravni odbora HDD-a posthumno je dodijelio Nagradu za životno djelo istaknutom umjetniku Alfredu Palu za doprinos hrvatskom dizajnu, a primila ju je njegova supruga Branka Pal.

Jedan od zanimljivijih radova u kategoriji vizualne komunikacije je Geoarhov kalendar autora Zorana Đukića, Jana Pavlovića i Kristine Volf. Kalendar je zasnovan na doživljaju arheološkog pronalaska. Svaki mjesec potrebno je otkriti kalendarij, trgajući gornji perforirani sloj kalendara. U istoj kategoriji nagrađen je i rad 'Tajne izložbe' Roberta Čanaka, Ivana Klisurića, Ivane Hanaček, Irene Gessner i Ane Kršenić Lozice, koji se bavi rasvjetljavanjem složenih mehanizama cenzure i destrukcije umjetnosti.

Načelo 'dizajn bez dizajna' donijelo je sreću autorima iz studija Burza (Vanja Bertalan, Marko Kršul, Slavko Janjić, Stjepan Prelec, Dalibor Karlović i Branko Kolesarić) koji su za internetske stranice Matka Stankovića nagrađeni u kategoriji dizajn elektroničkih/interaktivnih medija. Iz Burze tvrde da su zauzeli minimalistički pristup krenuvši od ideje da dobra fotografija ne treba objašnjenje, već da sama stvara priču, pa je to dovoljno i u predstavljanju rada fotografa Stankovića.

U kategoriji modnog i odjevnog dizajna najboljim radom proglašen je 'Limes' autorica iz studija I-gle, a za koncept je nagrađen rad 'Zanimanje: sakupljač boca' Narcise Vukojević. Vukojević se pita može li se verificirati zanimanje sakupljač boca i upisati u radnu knjižicu te nudi rješenja kako brojnim sakupljačima olakšati posao.

Izdvojili bismo i zanimljiv rad 'Kontemplacije' Miše Komende u studentskoj kategoriji dizajn elektroničkih/interaktivnih medija, koji je zaslužio priznanje, a nagrada je uručena Olegu Šuranu za rad pod nazivom 'Moj dan'.

Svi radovi mogu se razgledati na izložbi koja traje do 24. listopada, dok će se u MUO-u narednih dana održavati predavanja članova međunarodnog žirija.