OPERACIJA: GRAD

Bez pretenzija da se pokaže najbolje i najpopularnije

21.09.2010 u 18:13

Bionic
Reading

Operacija: grad prošla je prvu petoljetku, te se ove godine bavi i svođenjem računa, a nudi i bogat program, koji počinje 24. rujna i trajat će do 3. listopada

Kada je prije pet godina održana prva Operacija: grad, Milan Bandić bio je na vrhuncu svoje gradonačelničke moći. Delao je svaki dan po Kozari boku, dok se gradska alternativna kulturna scena, dakle njezin najzanimljiviji dio, mučila s nedostatkom prostora i institucionalne potpore. Stoga su nezavisni kulturnjaci zauzeli 2005. godine tvornicu Badel, koju im je Bandić, u tandemu s Duškom Ljuštinom, svojim malim od kulturne palube, naknadno obećao dati na korištenje, ali kao i mnogo puta prije, bilo je to obećanje samo za dnevnopolitičke potrebe.

Borba da Zagreb ne bude među najdosadnijim gradovima Europe se nastavila, a čini se da je sve to obrnuto proporcionalno moći koju ima gradonačelnik. Tako je danas Močvara opet otvorena, Medika radi punom parom, a bivša tvornica Jedinstvo također.

U međuvremenu je Operacija: grad prošla prvu petoljetku, te se ove godine bavi i svođenjem računa, a nudi i bogat program, koji počinje 24. rujna i trajat će do 3. listopada.

Operacija: grad je bila i ostala svojevrsni festival zagrebačke nezavisne kulture, koji i ovaj put donosi iznimno raznolik program – od radova domaćih i stranih umjetnika suvremenih vizualnih i izvedbenih umjetnosti do raznolikih glazbenih i zabavnih sadržaja.

'Ona nema čvrstu i isključivu programsku koncepciju, nema svoje kustose ni svoje zvijezde, nema glavni ni sporedni program. Ona sama unaprijed dokida pretenziju da pokazuje najbolje, najpriznatije ili najpopularnije. Programiranje Operacije je otvoren proces prikupljanja mogućeg i okupljanja ljudi voljnih pridružiti se ovom zajedničkom poduhvatu', rečeno je na press-konferenciji koja je danas održana u Centru za nezavisnu kulturu, odnosno Pogonu, u Mislavovoj ulici.

Bez obzira na eklektičnost programa te izostanak glavne teme, zanimljivost mu se ne može poreći, a od svega najavljenog vrijedi izdvojiti nekoliko stvari.

U Jedinstvu će se moći uživati u nizu videoprojekcija, instalacija, književnih večeri, koncerata, predstava i performansa. Među njima je i nova predstava Olivera Frljića, zločestog i politički osviještenog dečka hrvatskog teatra, pod nazivom 'Povijest gledanja'.

Booksa pak svoju tradicionalnu Reviju malih književnosti posvećuje Rumunjima, pa će se hrvatskoj publici u Jedinstvu predstaviti njihovi autori Stefania Mihalache, Florin Lazarescu, Doina Ioanid i Matei Florian. Što se Jedinstva tiče, vrijedi još spomenuti da če u njemu kustoski kolektiv WHW predstaviti videoprogram 'Između čekića i nakovnja', otkrivajući nam umjetnike s istočnoeuropske margine.

Druga ključna lokacije ovogodišnje Operacije: grad je Autonomni kulturni centar Medika u Pierottijevoj ulici, stara tvornica koja se nakon zauzimanja prije dvije godina pretvorila u vibrantan kulturni centar i jedno od rijetkih mjesta za izlazak u Zagrebu koje je cijepljeno od cajki. U Medici će se održati niz partija, koncerata, izložbi, filmskih projekcija i predavanja, a bit će zanimljivo vidjeti što će po zidovima dvorišta naslikati studenti Likovne akademije, koji će imati tri dana za realizaciju svojih zamisli. Također, povjesničar Franko Dota održat će predavanje 'Pobuna u Stonewallu', o događaju iz 1969. godine koji označava početak suvremenog pokreta za prava gay osoba.

U Močvari je pak predviđen niz partija i koncerata, a kao posebni gosti ovogodišnje Operacije: grad figurira legendarni Montažstroj, koji ove godine usput i slavi dvadeset godina umjetničkog djelovanja. Organizator Operacije: grad je istoimeni Savez udruga Operacija grad, mreža različitih aktera nezavisne kulture i mladih grada Zagreba, koja u svom formalnom članstvu trenutno okuplja 32 organizacije. Detaljan program pete Operacije: grad, koji dobrim dijelom ima slobodan ulaz, možete pročešljati na www.operacijagrad.info