Kulturmiks GRANICA TEHNOLOGIJE I UMJETNOSTI

Hrvatski device art umjetnici izlažu u Japanu

  • Autor: S.F.
  • 20.9.2010 10:59:28
  • 20.9.2010 9:52:45

Ovogodišnje izdanje Device_art 3.010 u Tokiju predstavit će hrvatske, slovenske i japanske umjetnike. Izložba radova bit će otvorena 23. rujna u muzeju Miraikan

Izloženi radovi uglavnom su orijentirani na koncepte, više nego na tehnologiju ili dizajn.

Device_art je kao projekt gotovo istodobno osmišljen i iniciran 2004. godine u Japanu i Hrvatskoj, i to pod istim nazivom, no s različitim konceptualnim polazištima.

Publika u Tokiju će imati prilike usporediti ta dva pristupa na izložbi u Miraikanu te pomoću performansa u kultnom SuperDeluxu i okruglog stola, na kojem će se razgovarati o vezama između umjetnosti, tehnologije i kulture s obzirom na iskustvo u ta dva kulturna konteksta.

Hrvatski Device_art je trijenalna međunarodna izložba koju je pokrenuo kustoski tim Kontejner iz Zagreba, surađujući od samog početka sa slovenskom kustosicom Sandrom Sajovič.

Cilj prvog izdanja Device_arta 2004. bio je istražiti projekte na sjecištu umjetnosti, tehnologije i znanosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložba je pokušala pozicionirati radove ne kao umjetničke high-tech forme, već kao rezultat kreativnih tendencija, smještajući ih na granicu umjetnosti i dizajna, hakiranja gadgeta i slično. Konceptualne provokacije, inovativna sučelja te širok raspon projekata pomažu objasniti naš odnos prema tehnologiji te odnos tehnologije prema umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje, Device_art 3.010 u Tokiju, predstavlja hrvatske, slovenske i japanske umjetnike, od kojih su neki već izlagali na proteklim izložbama. Izlažu: Yoshi Akai, Miha Ciglar, Stefan Doepner, Sanela Jahić, Janez Janša, So Kanno, Ines Krasić, Margareta Lekić, Ivan Marušić Klif, Martina Mezak, Satoshi Morita, Magdalena Pederin, Borut Savski, Sašo Sedlaček i Silvio Vujičić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još