GRANICA TEHNOLOGIJE I UMJETNOSTI

Hrvatski device art umjetnici izlažu u Japanu

20.09.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Device_art 3.010 u Tokiju predstavit će hrvatske, slovenske i japanske umjetnike. Izložba radova bit će otvorena 23. rujna u muzeju Miraikan

Izloženi radovi uglavnom su orijentirani na koncepte, više nego na tehnologiju ili dizajn.

Device_art je kao projekt gotovo istodobno osmišljen i iniciran 2004. godine u Japanu i Hrvatskoj, i to pod istim nazivom, no s različitim konceptualnim polazištima.

Publika u Tokiju će imati prilike usporediti ta dva pristupa na izložbi u Miraikanu te pomoću performansa u kultnom SuperDeluxu i okruglog stola, na kojem će se razgovarati o vezama između umjetnosti, tehnologije i kulture s obzirom na iskustvo u ta dva kulturna konteksta.

Hrvatski Device_art je trijenalna međunarodna izložba koju je pokrenuo kustoski tim Kontejner iz Zagreba, surađujući od samog početka sa slovenskom kustosicom Sandrom Sajovič.

Cilj prvog izdanja Device_arta 2004. bio je istražiti projekte na sjecištu umjetnosti, tehnologije i znanosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Izložba je pokušala pozicionirati radove ne kao umjetničke high-tech forme, već kao rezultat kreativnih tendencija, smještajući ih na granicu umjetnosti i dizajna, hakiranja gadgeta i slično. Konceptualne provokacije, inovativna sučelja te širok raspon projekata pomažu objasniti naš odnos prema tehnologiji te odnos tehnologije prema umjetnosti.

Ovogodišnje izdanje, Device_art 3.010 u Tokiju, predstavlja hrvatske, slovenske i japanske umjetnike, od kojih su neki već izlagali na proteklim izložbama. Izlažu: Yoshi Akai, Miha Ciglar, Stefan Doepner, Sanela Jahić, Janez Janša, So Kanno, Ines Krasić, Margareta Lekić, Ivan Marušić Klif, Martina Mezak, Satoshi Morita, Magdalena Pederin, Borut Savski, Sašo Sedlaček i Silvio Vujičić.