PLATFORMA COUNTDOWN

Plesni umjetnici odbrojavaju dane do nestanka

16.09.2010 u 11:43

Bionic
Reading

Ususret jedanaestoj po redu Platformi mladih koreografa, umjetnici ogorčeni rezanjem budžeta i lošim stanjem nezavisne scene organiziraju dvotjedno 'odbrojavanje' pitajući se koliko im je još vremena ostalo za djelovanje

'Platforma mladih koreografa kao privatna umjetnička inicijativa radi na promociji hrvatskog plesa, popunjavajući posao koji bi odavno trebale odrađivati institucije hrvatske kulturne politike', kazali su u najavi događanja.

Plesni umjetnici smatraju da takva inicijativa, što se plesa tiče u Hrvatskoj ne postoji. Umjesto razvijanja programa prezentacije i promocije suvremenog plesa, čini im se da je strategija hrvatske kulturne politike, raditi na sustavnom gašenju suvremenog plesa. S obzirom na težak položaj nezavisne plesne scene i činjenicu da se nadležni organi oglušuju na upućene zamolbe, ovogodišnja Platforma mladih koreografa posvećena je upravo tom problemu.

Platforma countdown tijela nezavisne scene počinje 22. rujna u 12 sati u Muzeju suvremene umjetnosti na press konferenciji Platforme dijeljenjem dokumenata koji su bili dio ranijih akcija i kockica leda novinarima kao simbol plesnog tijela koje nestaje. Akcija će se nastaviti i iduća dva dana, točno u podne, 23. rujna u Gradskom uredu za kulturu, a 24. rujna u Ministarstvu kulture.

Na 11. platformi (2-11. 2010) publika će imat prilike upoznati budućinaraštaj hrvatskih koreografa te pogledati recentna ostvarenja većetabliranih koreografskih imena.