Kulturmiks VOX FEMINAE

Žensko stvaralaštvo u Medici

Festival Vox Feminae, posvećen umjetničkom stvaralaštvu žena, održat će se od 16. do 19. rujna u Kulturnom centru Medika, izvijestio je organizator, udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Vox Feminae je nastao po uzoru na Ladyfest koji se održava širom svijeta već desetak godina, a zagrebačko izdanje jedini je takav festival u regiji, rekla je Gabrijela Ivanov u ime organizatora.

Kao neke od temeljnih ciljeva festivala, Ivanov je izdvojila promociju 'ženskih glasova' koji, ustvrdila je, nisu u dovoljnoj mjeri zastupljeni u medijima, te predstavljanje dostignuća na urbanoj umjetničkoj sceni.

Četvrti po redu festival Vox Feminae prvi put ima i međunarodni natjecateljski filmski program, u čijem su središtu radovi koji istražuju aspekte rodnih uloga, ravnopravnosti i identiteta.

Na filmski dio festivala prijavilo se više od 250 radova, a selekciju je prošlo njih 49 iz 19 zemalja, od čega deset dugometražnih i 38 kratkometražnih.

Svi dugometražni filmovi su dokumentarci, a obrađuju različite teme, od tibetanskih redovnica do seks-igračaka u Švicarskoj, dok dio njih predstavlja svjetske umjetnice, slikaricu Margaret Mellis, pjesnikinju Friederike Mayroecker i spisateljicu Anne Perry.

U glazbenom programu nastupit će ponajbolje hrvatske autorice različitih glazbenih žanrova. Dnevni razgovori na festivalu bavit će se ekonomijom, medijima i tehnologijom, a priredit će se i nekoliko radionica, među kojima i automehaničarska.

Ulaz na filmska i popratna događanja je besplatan, a festival se održava uz potporu Ministarstva kulture, Ureda za kulturu Grada Zagreba i HAVC-a.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još