AUTOR ULIČNIH REZBARIJA

Uhićen i raskrinkan Poster Boy

06.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Njujorški policajci u civilu otkrili su identitet i uhitili uličnog umjetnika Poster Boya, za kojim su intenzivno tragali posljednjih nekoliko mjeseci

Njujorška policija posljednjih je mjeseci intenzivno tragala za autorom takozvanih 'scratchita' koji su preplavili podzemne željeznice New Yorka. Po završetku umjetničke priredbe u SoHou uhitili su dvadesetsedmogodišnjeg Henryja Matyjewicza iz Brooklyna pod sumnjom da je upravo on čuveni Poster Boy, autor 'vandalskih' rezbarija.

Njegova tehnika 'scratchita' sastoji se od rezbarenja reklamnih površina. Doveo ju je do savršenstva te učinio svojim zaštitnim znakom, prenosi Telegraph. Poruke promidžbenih plakata je precizno izrezivao spajajući nekoliko slika u novu, najčešće šaljivu  cjelinu ili stvarajući nove slogane. Primjerice, plakat za program Drug Enforcement Administration (Program suzbijanja droge) presložio je u satiričnu opservaciju 'Iran: Every deal can turn deadly' (Iran: Svaki dogovor može završiti smrtonosno).

Za razliku od većine ostalih uličnih umjetnika, Poster Boy se držao dalje od zidova, a svoje djelovanje ograničio na antikonzumerističko preslagivanje reklama. Neki njujorški mediji nazvali su ga 'Zorroom sa žiletom, talentom za stvaranje kolaža i smislom za humor', a mjesečno je znao redizajnirati i po 400 plakata. Upravo zbog toga mnogi smatraju da Poster Boy ne može biti samo jedna osoba, već da je riječ o čitavom pokretu usmjerenom protiv konzumerizma i globalizacije.

Bilo kako bilo, pravu istinu pokazat će plakati podzemne željeznice. Sada kada je Matyjewicz pod budnom policijskom paskom, sveprisutne reklame trebale bi nesmetano mamiti potrošače, ako se ne radi o čitavoj grupi Zorroa.