KLOVIĆEVI DVORI

Retrospektiva Ivana Faktora

08.09.2010 u 09:34

Bionic
Reading

"Prvi program" naziv je retrospektivne izložbe Ivana Faktora, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, otvorene večeras u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba obuhvaća razdoblje od najranijih radova iz 1978. pa sve do najnovijih ostvarenja iz 2009. godine.

Klovićevi dvori moraju, mogu i žele izlagati hrvatske suvremene umjetnike, rekla je ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin na otvorenju izložbe napominjući da će posjetitelji vidjeti tridesetogodišnji presjek Faktorova djela, s njegovim najznačajnijim radovima, od kojih su neki izloženi po prvi puta. Najavila je bogatu izlagačku sezonu, koja započinje Faktorovom retrospektivom a nastavlja se skorom retrospektivom Roberta Auera.

Kustosica izložbe Marina Viculin podsjetila je da se na izložbi radilo dvije godine, ocjenjujući kako se Faktorovi stari radovi mogu tek sada sagledati u njihovoj punoj složenosti. Faktor se bavi teškim temama, kada ih on prerađuje i metamorfozira, uspijeva doći do energije i užitka, kazala je.

Na izložbi su predstavljeni radovi od ranog eksperimentalnoga filma, prema kojemu je izložba i dobila ime "Prvi program" a koji već 1978. najavljuje autorovo bavljenje filmskim medijima preko fotografije i objekata iz devedesetih, filmova koji se referiraju na Domovinski rat, pa sve do najnovijih multimedijalnih ostvarenja poput "Kangaroo Court". To se djelo nalazi u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti, a kojeg u tekstu kataloga prepričava povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač. Film "Pustara", čija je promocija najavljena za studeni ove godine, također je predstavljena u katalogu izložbe.

Prostornu koncepciju i likovni postav izložbe potpisuju Ivan Faktor, Leonida Kovač i Marina Viculin, a vizualni identitet i grafičko oblikovanje izložbe Igor Kuduz *pinhead.

Ivan Faktor je 1995. sudjelovao na 46. Bijenalu u Veneciji (A Case/At Home 2), a 2002. bio je predstavnik Hrvatske na 25. Bijenalu u Sao Paulu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i velike nagrade na 11. Danima hrvatskog filma 2002., Godišnje nagrade "Vladimir Nazor" za film 2002. te Velike nagrade 39. zagrebačkog salona 2005.