MONTRAKER

Dva desetljeća međunarodne studentske kiparske škole

05.09.2010 u 13:16

Bionic
Reading

Do 10. rujna na prostoru starog vrsarskog kamenoloma održava se međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Ovaj jedinstven edukativan, ali istovremeno i značajan kulturološki i turistički projekt, ove godine slavi dvadesetu obljetnicu

Projekt kamenoklesarske škole Montraker započet je 1991. godine, da bi već od 93. poprimio međunarodni karakter uključivanjem i Akademija iz inozemstva. Tako i u radu ovogodišnje škole, započete 30. kolovoza, sudjeluju studenti i njihovi mentori s likovnih akademija iz Zagreba, Venecije, Rijeke, Skoplja i Splita.

Naime, pod ravnanjem umjetničkog direktora Peruška Bogdanića te uz praktičnu pomoć akademskog kipara Petra Dolića i profesionalnih kamenoklesara Marija Rakovca i Milana Mendikovića, četvero izvrsnih studenata pod nadzorom svojih mentora uz zabavu i druženje imaju i izvanrednu prigodu učiti 'tajne zanata' te tijekom kiparske škole u autentičnom ambijentu nekadašnjeg kamenoloma vlastite ideje preobraziti u umjetničke skulpture trajne vrijednosti.

U radu ovogodišnjeg jubilarnog 20. izdanja vrsarske Međunarodne studentske kiparske škole sudjeluju: sa splitske Umjetničke akademije student Đani Martinić i mentor Nikola Džaja, studentica Ana Baričić i mentor Želimir Hladnik s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, student Krešimir Katušić i mentor Peruško Bogdanić iz zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti te student Valter Černeka s mentorom Giuseppeom La Bruna s Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji. Također, ovogodišnji gost Montrakera - akademski kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju Bedi Ibrahim izraditi će tijekom 'škole' skulpturu koju će podariti Vrsaru.

Međunarodna studentska kiparska škola već tradicionalno se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč te uz potporu lokalne Turističke zajednice i Općine Vrsar, kao i hotelijersko-turističke tvrtke Maistra d. d., a kvalitetan istarski kamen u kojem studenti izvode skulpture sponzorira pazinska tvrtka Kamen d.d.