VENECIJANSKI BIJENALE

Više od tisuću ljudi vidjelo izložbu o plovećem paviljonu

31.08.2010 u 08:50

Bionic
Reading

Izložbu o plovećem hrvatskom paviljonu na 12. venecijanskom Biennalu arhitekture od otvorenja u subotu, 28. kolovoza, vidjelo je više tisuća posjetitelja, izvijestila je ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) iz Rijeke Jerica Ziherl

Budući da se ploveći paviljon plovidbom preko Jadrana do Venecije znatno oštetio nije za izlaganje, pa su posjetitelji Biennala prikraćeni za njegovo direktno iskustvo. Međutim, u prilici su vidjeti izložbu dokumentacije o njegovu nastanku u prostorima Arsenala.

Na toj su izložbi, za koju ravnateljica Ziherl tvrdi da interes publike ne jenjava, prikazane sve faze procesa nastajanja i razvijanja projekta putem video zapisa, fotografija i skica, dijagrama, protokola sastanaka, razgovora s arhitektima, elektronskih poruka i dr.

Ravnateljica riječkoga MMSU-a Jerica Ziherl također je priopćila, na temelju izjave hrvatskog povjerenika 12. međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji Lea Modrčina, kako se ploveći paviljon trenutačno nalazi na vezu u Veneciji gdje su u toku lučke formalnosti za njegov povratak u Hrvatsku.

Cijeli projekt pod nazivom Brod/The Ship/la Nave, koji je okupio 15 značajnijih hrvatskih arhitekta, 21. kolovoza je premijerno predstavljen u Rijeci.

Na realizaciji projekta mobilne teglenice - kao hrvatskom paviljon na venecijanskom Biennaleu, izrađenom po zamisli povjerenika Lea Modrčina, zajednički je radilo 15 hrvatskih arhitekata. Paviljon, sačinjen od 32 tone zavarenih armaturnih mreža raspoređenih u 40 slojeva različine gustoće na teglenici dimenzije 20 puta 10 metara, izgradila je jedna kooperantska tvrtka u Brodogradilištu Kraljevica.