PROBLEMI USUSRET BIJENALU

Astronomska cijena za vez plovećeg paviljona

Bionic
Reading

Unatoč originalnom rješenju za ovogodišnji 12. Venecijanski bijenale arhitekture, hrvatski predstavnici naišli su na prve probleme. Za pristajanje i vezivanje teglenice u talijansku luku određene su visoke cijene i neprivlačno mjesto, a nastup bi moglo pokvariti i loše vrijeme

'Talijani su ljubomorni, i kad su vidjeli naš paviljon za Bijenale, ucijenili su nas visokom cijenom veza i opasnim mjestom za vezivanje teglenice, misleći da ćemo odustati ili da će na neki drugi način opstruirati naše sudjelovanje', našalio se riječki arhitekt Idis Turato u razgovoru za Slobodu Dalmaciju.

Turato je uvjeren da ima prostora za dodatne dogovore s organizatorima te da cijena veza, koja iznosi oko 40 tisuća eura, nije konačna.

Ovogodišnja Međunarodna izložba arhitekture održava se pod temom 'Arhitektura kao mjesto susreta'.  S obzirom na to da Hrvatska nema svoj paviljon za predstavljanje na Bijenalu u Veneciji, povjerenik Leo Modrčin došao je na ideju plovećeg paviljona na teglenici nazvanog 'Brod' koji treba poslužiti kao kreativno rješenje tog problema.

Paviljon čiju strukturu čini 32 tone zavarenih žičanih mreža vrlo je prozračan i ugodan za boravak, no i neupotrebljiv za kišna vremena. Bijenale u Veneciji počinje 29. kolovoza, a zatvara se 21. studenog. 'Brod' je danas, iz riječke luke, isplovio prema venecijanskom odredištu.