OTVORENA IZLOŽBA

'Europski porculan iz zbirke Marton' u Parizu

04.02.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Izložba 'Europski porculan iz zbirke Marton' otvorena je u Nacionalnom muzeju keramike Sevres u Parizu, a izloženo je šestotinjak primjeraka barokne keramike i porculana

Riječ je o nekim od najljepših primjeraka izrade europskih manufaktura, koji se čuvaju u samoborskom muzeju Marton, a koji svjedoče o premreženosti utjecaja i dostignuća europske kulture.

Za parišku izložbu iz Muzeja Marton izabrani su, među ostalim, primjerci porculana bečke manufakture te figuralna grupa 'Otmica Europe', nastala 1793, koja postoji još samo u dva primjerka. Izložena će biti i unikatna bista Marije Terezije iz 18. stoljeća, koja je samo za nju i izrađena.

U povodu pariškog predstavljanja vlasnik zbirke Veljko Marton izjavio je kako je Serves za ovu izložbu ispraznio dio stalnoga postava kako bi ustupio mjesto eksponatima iz Hrvatske, što je, rekao je, za Muzej Marton velika potvrda. Istaknuo je da će ova izložba skrenuti pozornost francuske javnosti na vrijedna djela čiji je nastanak vezan uz kraljevsku manufakturu porculana Serves iz druge polovine 18. stoljeća.

Na visokom pokroviteljstvu tromjesečnog gostovanja u Parizu Marton je zahvalio francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i hrvatskom predsjednika Stjepanu Mesiću.

Pariški muzej Sevres smatra se upravo zbog svoje zbirke keramike nacionalnom kućom ljepote. U njoj su neka od remek-djela svjetske primijenjene umjetnosti i najljepši primjerci oslikane keramike iz tamošnjih radionica.

U privatnom muzeju Veljka Martona čuvaju se i neki od primjeraka oblikovanih u Servesu - poput široke vaze sa zlatnim girlandama i crveno oslikanim motivom anđela iz 1766. godine. Riječ je o predmetu kojega više nemaju ni Francuzi u svojoj kolekciji i koji tako, zahvaljujući ovoj izložbi i hrvatskomu kolekcionaru Veljku Martonu, dolazi na svjetsku pozornicu i na svoje ishodište.