Kulturmiks REZIME 61. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Uspješno izvedeno 77 glazbeno-scenskih programa

Dubrovačke ljetne igre ove su godine okupile više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na 13 scenskih i ambijentalnih lokacija renesansnog grada Dubrovnika održano je 77 dramskih, glazbenih, folklornih, filmskih, likovnih i opernih programa

Na novinarskoj konferenciji povodom zadnjeg dana Igara, intendant Ivica Prlender te umjetnički ravnatelji Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić istaknuli su i da je programe 61. dubrovačkih ljetnih igara vidjelo oko 60.000 posjetitelja.

Za praćenje igara akreditirano je 203 predstavnika medija među kojima i talijanski Experpento, TV Abu Dhabi, američki Travel Lady Magazine te australski Taste of Life Everyday. Od 1. srpnja do 24. kolovoza službena web stranica Igara zabilježila je po priznatoj metodologiji Google Analytics čak 193.000 posjeta i 37.000 jedinstvenih posjetitelja sa svih kontinenata svijeta.
Unatoč izvjesnoj prilagodbi financijskim okolnostima, Dubrovačke ljetne igre realizirale su bogat program čiju je vrsnoću i kulturološki značaj i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, brojni sponzori i donatori, istaknuo je intendant Prlender.

Očekujemo da Igre budu mjesto gdje se praizvode mladi hrvatski autori, kako u drami, tako i u glazbi. Posebno nam je drago što smo imali dramsku premijeru 'Spašeni' mladog hrvatskog autora Tomislava Zajeca koji je dobio i Držićevu nagradu te praizvedbe hrvatskih skladatelja Bradića i Seletkovića, izjavila je državna tajnica Nina Obuljen koja je u ime Ministarstva kulture uputila pohvale festivalskoj upravi i izvedenim programima.

U sklopu ovogodišnjeg dramskog programa prikazane su dvije premijerne predstave: svjetska praizvedba teksta 'Spašeni' Tomislava Zajeca redateljice Franke Perković te Gogoljev 'Revizor' u režiji Jerneja Lorencija, nastao u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Reprizirane su tri predstave: Držićev 'Skup' redatelja Ivice Kunčevića, 'Na taraci' Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića te Shakespeareov 'Hamlet' redatelja Ivice Kunčevića. U dramskom programu Igre su ugostile studentski teatar Lero s predstavom 'Psyche Pelingrada' Gjenea i Iva Vojnovića u režiji Davora Mojaša i Genetove 'Služavke' redatelja Georgija Para u izvedbi Kazališta Marina Držića. U sklopu glazbenog programa održano je 26 koncerata. Nastupili su orkestri, komorni sastavi i solisti pokazavši vještinu u mnogim stilovima i izvodeći raznolike glazbene žanrove – od klasične do suvremene glazbe.

Festivalska publika imala je prilike slušati najjače svjetske operne zvijezde poput basa Giorgija Suriana, sopranistice Valentine Fijačko, kontratenora Maxa Emanuela Cenčića, kineske sopranistice Hui He te tenora Zorana Todorovicha ili uživati u jazz interpretacijama Jacky Terrasson Trija. Na Igrama su nastupili i najveći violinisti današnjice Stefan Milenkovich i Gilles Apap te najbolji ruski pijanisti Ghindin, Berezovsky i Lugansky. Također, publika je imala priliku uživati u jedinstvenom flamenco nastupu Tomatito Sexteta, ali i opernom spektaklu spoja dvaju vrhunskih djela 'La Serva Padrona' i 'Schulmeister'. U folklornom dijelu tradicionalno su nastupili folklorni ansambli Linđo iz Dubrovnika i Lado iz Zagreba. Brojne popratne programe Igara posjetilo je više od 20.000 posjetitelja među kojima se ističu izložbe Josipa Pina Trostmanna i Dimitrija Popovića u Palači Sponza. Prikazano je i šest filmova s Festivala igranog filma u Puli.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više