Kulturmiks OTVOREN BEJADAH 2010.

Doprinos razvoju multikulturalnosti, dijalogu i toleranciji

Jedanaestu po redu Židovsku kulturnu scenu Bejahad, četvrtu u Opatiji, u ime predsjednika Republike otvorila je njegova povjerenica za civilno društvo i ljudska prava, prof. dr. Ankica Marinović

Večeras je u opatijskom hotelu Adriatic otvorena jedanaesta po redu godišnja židovska kulturna scena Bejahad (što na hebrejskome znači 'zajedno'), četvrta koja se odvija u Opatiji. Pozdravljajući goste, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmović istaknuo je Bejahad kao model raznolikosti koji obogaćuje ne samo Opatijce i goste ovoga kraja, već služi kao škola života.

Direktor i spiritus movens Bejahada, dr. Vladimir Šalamon, najavljuje bogat program u sedam dana prezentacija, tribina, izložbi, koncerata i filma, kao i potrebu da se nakon prvog desetljeća Bejahad 'europeizira'. Taj će proces započeti već na ovogodišnjoj manifestaciji na kojoj gostuje pedesetak talijanskih Židova, a koji će imati svoj dan, u četvrtak, kada će se između ostalog govoriti o znamenitim talijanskim Židovima. Dr. Šalamon ističe potrebu jačanja suradnje, partnerstva i prijateljstva među Židovima Hrvatske, bivše Jugoslavije i zemalja EU. Paralelno Bejahadu, dr. Šalamon je najavio i tzv. Bejahad mladih koji okuplja pedesetak mladih Židova bivše Jugoslavije s vlastitim programom.

Otvarajući manifestaciju u ime predsjednika Ive Josipovića, dr. Marinović istaknula je važan doprinos Bejahada razvoju multikulturalnosti i senzibiliziranosti hrvatske javnosti za dijalog i toleranciju, za sposobnost dijaloga i uvažavanja tuđeg, u ovom slučaju, židovskog, kao dio hrvatskog identiteta i naše kulturne baštine.

Svečanost otvaranja uveličana je kratkim nastupom pijanista Davida Gazarova, koji svoj cjelovečernji nastup ima u srijedu te emitiranjem filma o prošlogodišnjem, desetom Bejahadu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više