STRUČNJACI TVRDE

Napokon otkrivena tajna osmijeha Mona Lise?

23.08.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Znanstvenici su razriješili tajnu čuvena Da Vincijeva sjenčanja koje je, tvrde, rezultat preklapanja više od 40 slojeva i nanošenja boje prstima

Teorija preklapanja slojeva izložena je prije dvije godine, a sada je dobila i rješenje. Naime, tajna Da Vincijeve sfumato tehnike krije se u nanošenju više od 40 ekstremno tankih slojeva boja, a primjenom ultrazvučnih zraka znanstvenici su otkrili da je Da Vinci neke nanose razmazivao prstima.

Slojevi boja koji se međusobno razlikuju za nijansu stvaraju zamagljen efekt i sjene oko Mona Lisinih usana zaslužne za njezin jedva vidljiv osmijeh koji nestaje ako pogledamo u njega direktno.
Uzevši u obzir vrijeme sušenja svakog od slojeva, stvaranje slike trajalo je mjesecima, piše Telegraph. Leonardo Da Vinci poznat je po korištenju sfumato tehnike, no ona kod drugih umjetnika nije rezultirala jednakim dobrim rezultatom.
Gradacija tonova i boja od svijetlih ka tamnima jedva je uočljiva. Važno je naglasiti i tankoću slojeva koja potvrđuje slikarevo umijeće. Svaki sloj boje bio je debljine oko dva mikrometra, oko pedeset puta tanji od prosječne vlasi kose.

Nova su otkrića rezultat zajedničkog istraživanja znanstvenika iz Centra za istraživanje i restauraciju francuskih muzeja i radiološkog postrojenja Europskog Syncotrona.