12. VENECIJANSKI BIJENALE

Ploveći paviljon kao predstavnik hrvatske arhitekture

20.08.2010 u 15:23

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci predstavljen je trodijelni koncept kojim će se na 12. venecijanskom bijenalu arhitekture predstavljati hrvatski arhitekti, a najviše riječi bilo je o plovećoj teglenici koja će poslužiti kao kreativni nadomjestak za hrvatski paviljon

S obzirom na to da Hrvatska nema svoj paviljon za predstavljanje na Bijenalu u Veneciji, povjerenik Leo Modrčin došao je na ideju plovećeg paviljona na teglenici koji će poslužiti kao kreativno rješenje tog problema.

Kako sam Modrčin ističe, njegova se ideja bitno promijenila tijekom realizacije te pretvorila u suautorstvo svih petnaest arhitekata. To je, ističe Modrčin, ujedno i posve netipičan način stvaranja za arhitekturu te je rad pretvoren u zajedničko transformiranje.

Ploveći paviljon izgrađen je na postojećoj teglenici dužine 20 i širine deset metara, a atraktivnu strukturu čini 32 tone zavarenih žičanih mreža raspoređenih u četrdesetak slojeva. Riječ nije o brodu, već o teretu kojim se definira što je arhitektura, a označava svojevrsni kulturni teret, što je ujedno i konceptualni moment paviljona.

Unutar zanimljive čelične mreže je prostor formiran različitim konturama slojnica, koje tvore glavni prostor i uokviruju poglede prema van. Specifičnost takve konstrukcije najzanimljivija je posjetitelju jer, kad se promatra izbliza ili iz unutrašnjosti paviljona, struktura čeličnih mreža različite gustoće varira i oblikuje specifične vizualne efekte.
Modrčin vjeruje da teglenica predstavlja izvanredan doprinos arhitekturi te da je, s obzirom na sredstva, učinjen maksimum. Na konferenciji za novinare je dodao i da će je bez dileme u Veneciji prepoznati svjetski predstavnici i publika.

Osim atraktivnog plovećeg paviljona, hrvatski arhitekti predstavit će se izložbom i publikacijama projekta.

Posjetitelji dodijeljenog izložbenog prostora imat će prilike razgledati tijek nastajanja paviljona na brodogradilištu Kraljevica. U postavu praznih kartonskih kutija bit će otisnuta dokumentacija procesa nastajanja i izgradnje paviljona na brodogradilištu u Kraljevici. Grafički koncept izložbe potpisuju Lana Cavar i Narcisa Vukojević, dok je zvučnu instalaciju koja će dočarati atmosferu u brodogradilištu za vrijeme nastanka paviljona osmislio Vjeran Šalamon.

Publikacije u obliku šest velikih tiskanih plakata, sa slikama i intervjuima s autorima te listovima koji se mogu formirati u katalog na 96 stranica dijelit će se posjetiteljima.

U realizaciji projekta sudjelovalo je petnaest etabliranih hrvatskih arhitekata; Saša Begović, Marko Dabrović, Igor Franić, Tanja Grozdanić, Petar Mišković, Silvije Novak,Veljko Oluić, Helena Paver Njirić, Lea Pelivan, Toma Plejić, Goran Rako, Saša Randić, Tura o Idis, Pero Vuković i Tonči Žarnić

Izbornica ovogodišnje 12. međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji je Kazuyo Sejima, a glavna je tema arhitektura kao mjesto susreta.

Svečano predstavljanje paviljona održat će se 21. kolovoza u 19 sati, kada će teglenica biti usidrena na Gatu Karoline Riječke.