CENZURA U VELIKOJ BRITANIJI

Gola ženska tijela uvrijedila posjetitelje izložbe

20.08.2010 u 10:35

Bionic
Reading

Unatoč tome što su nas suvremeni umjetnici navikli na mnogo radikalnije radove, nedavni slučaj cenzure izložbe pod nazivom 'Figures in Light' u britanskom Cromeru koja je zatvorena zbog uvredljive golotinje šokirao je suvremenu umjetničku scenu

Umjetnik John Vesty nemalo se iznenadio dolaskom 'moralne policije' koja je ubrzo nakon otvorenja njegove izložbe 'Figures in Light' događaj otkazala zbog uvredljivosti, a djela okarakterizirala neprimjerenima.

Karl Read, jedan od gradskih vijećnika Cromera, kazao je da je zaprimio nekoliko pritužbi kolega i građana koji su se žalili da su slike uvredljive. Odluku da se izložba zatvori opravdava reakcijom na velik broj pritužbi.

Prema pisanju britanskog Telegrapha, dvadeset i dvije slike koje predstavljaju studiju gole žene uznemirile su i zaposlenike galerije u Cromeru, gradiću u sjevernom Norfolku.
Kolumnist tog britanskog lista odluku i reakciju građana doveo je u pitanje ocijenivši da je teško govoriti o smislenom postupku jer su ljudi danas u medijima okruženi golim ženskim tijelima te se zapitao žmire li stanovnici okruga Norfolk pred sveprisutnim sličnim prizorima.

Golo ljudsko tijelo stoljećima je blisko umjetnosti, a u Vestyjevim radovima malo tko bi pronašao nešto opsceno.

Je li riječ o manjku estetike i čime je umjetnik zaslužio cenzuru, zasad je nepoznato.