Kulturmiks DRŽAVA PROTIV FIRENCE

Talijanska vlada u borbi za Michelangelova 'Davida'

  • Autor: S. F.
  • 27.1.2011 16:04:29
  • 16.8.2010 10:32:35

Talijanska vlada i čelnici grada Firence našli su se usred spora oko vlasništva nad slavnim Michelangelovim 'Davidom'

Michelangelov 'David' sve od 1504. godine simbol je firentinske republike nezavisnog grada-države pod prijetnjama moćnijih neprijatelja, među kojima i grada Rima. Ipak, nakon što su pregledali stoljećima stare arhivske spise odvjetnici Maurizio Raugei i Luigi Andronio, koje je angažirao talijanski ministar kulture Sandro Bondi pružili su, kako navode, dokaze da renesansno remek-djelo ne pripada Firenci. U dokumentu na devet stranica tvrde da je David zapravo državno vlasništvo.

Kada je izložen u firentinskoj Akademskoj Galeriji 1873, grad nije imao prava na kip, godinu kasnije, istaknuto je u dokumentu, gradski su čelnici tvrdili da pravima na 'Davida' raspolaže Rim zbog pomaganja njegova pomicanja s trga Piazza della Signoria u galeriju gdje se i danas nalazi.

U zemlji gdje lokalni interesi često nadvladavaju nacionalni ponos, burne reakcije Firentinaca nisu čudo. 'S dužnim poštovanjem prema rimskim odvjetnicima, dokumenti u vlasništvu grada i države neosporno dokazuju da David pripada Firenzi', kazao je firentinski gradonačelnik Matteo Renzi. Renzi je dodao i da 'rimski odvjetnici nemaju pametnijeg posla, pa se u kolovozu pokušavaju domoći statua', prenosi Guardian.

Gradonačelnik Firenze kazao je da se planira susresti sa Sandrom Bondijem, političarem i pjesnikom koji je dio svog lirskog opusa posvetio premijeru Silviju Berlusconiju.

Michelangelov 'David' jedan od najpoznatijih kiparskih radova na svijetu visok 5,17 metara, godišnje posjete milijuni turista osiguravajući zaradu od čak 7,9 milijuna eura, što mnogi smatraju razlogom iznenadnih propitkivanja njegova pravog vlasništva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još