ČUVARI ALPA

Gole skulpture dočekale prve posjetitelje

04.08.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Nesvakidašnja instalacija britanskog umjetnika Antonyja Gormleya koju čini stotinu golih skulptura izloženih na različitim lokacijama na austrijskim Alpama svečano je otvorena za javnost, a umjetnik je istaknuo kako se nada da će radovima kod promatrača probuditi interes za iskonske ljudske teme

'Skulpture trebaju promatrača potaknuti na pitanja tko smo, odakle smo stigli i kamo idemo', kazao je umjetnik za britanski Guardian. Prema prvim reakcijama slučajnih posjetitelja instalacije, Gormley je zasad uspio pobuditi znatiželju.

Iako je nisu navele na ozbiljno promišljanje o životu, turistkinja Diana Sinnett kazala je da je imala osjećaj kao da je netko promatra te se pitala što statue rade na Alpama.

Projekt pod nazivom 'Horizont' Gormleyev je najambicijozniji projekt. Gole skulpture načinjene prema umjetnikovim dimenzijama već su obišle razne europske gradove, a donedavno su bile smještene po krovovima New Yorka, podsjećajući stanovnike tog grada na samoubojice. Realizaciji projekta prethodilo je petogodišnje planiranje, a skulpture su duž planinskog lanca postavljene tijekom složene akcije u koju je bila uključena i austrijska vojska. Budući da su sve smještene na prostoru iznad 2.000 metara nadmorske visine, dostupne su planinarima, penjačima ili skijašima, a neke od njih vidljive su s prometnica.

Gormleyeve gole skulpture na Alpama će ostati dvije godine, no umjetnik je kazao da će, ukoliko svi budu suglasni, možda ostati vječni stanari tog planinskog lanca.