Kulturmiks 50. GLAZBENE VEČERI

Ruski violinistički virtuoz nastupa u Zadru

  • Autor: tportal.hr
  • 23.7.2010 13:17:16
  • 23.7.2010 12:20:15

Dimitrij Sinkovski, ruski violinist koji je i prošle godine očarao hrvatsku publiku, nastupit će 24. srpnja u Crkvi sv. Frane u Zadru u pratnji vokalnog ansambla Antiphonus

Prošle je godine na Glazbenim večerima u Sv. Donatu s dijelom ansambla Il Giardino Armonico, a pod nazivom Bizzarie Armoniche, zajedno s Elenom Russo i Davideom Pozzijem, nastupio njihov gost, ruski violinist Dimitrij Sinkovski.

Donat-festival
Dimitrij Sinkovski
Violinist je tada ne baš prepunu Crkvu sv. Donata oborio s nogu. Svirao je na tri različite violine ugođene u tercama, kvartama i kvintama.

Njegove izvedbe Biberovih 'Sonata di Rosario' bivšeg su umjetničkog ravnatelja Tomislava Fačinija oduševile i potakle da još iste godine s njim nastavi suradnju. Plodove te suradnje zainteresirani će moći poslušati u petak u Crkvi sv. Frane.

Na programu su strastvena barokna glazbena djela i madrigali Gesualda, Allegrija i Monteverdija koji će se ispreplesti sa solističkom svirkom virtuoznog Dimitrija Sinkovskog (Bach, Biber).

Glazbene večeri u Sv. Donatu ove godine slave 50. godišnjicu, povodom koje je dirigent i umjetnički voditelj ansambla Antiphonus Tomislav Fačini rekao: 'Pedeset godina je vrijeme koje je veće od mene. Ipak, dokučivo je, mogu ga pojmiti lakše nego, recimo, dvije milijarde svjetlosnih godina ili proračun od 38 milijuna kuna. To je razdoblje u kojemu bi čovjek, koji od sebe nešto očekuje, već suvereno žnjeo plodove svojih stremljenja. A festival (ako je muškog roda, onda valjda u svojim najboljim godinama), bio bi već sigurno utvrđen na čvrstim položajima kamo su ga smjestile generacije skupina ljudi, pažljivo promišljajući, trseći se i brižno njegujući taj krhki kulturni hortus, osjetljiv na korov i nemušto obrađivanje.

Želim, jako, svima nama da budemo dostojni svoje povijesti. Od srca želim Glazbenim večerima, uvijek, ljude koji će sanjati, koji će raditi, koji će slušati i od toga živjeti.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još