LEOPOLDOV MUZEJ

Za Schieleovo platno platit će 106 milijuna kuna

21.07.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Bečki Leopoldov muzej suvremene umjetnosti spreman je ponovno kupiti sliku poznatoga austrijskog ekspresionističkog slikara Egona Schielea i nasljednicima njezine prvobitne vlasnice za to isplatiti 19 milijuna dolara (106 milijuna kuna)

Riječ je o ulju na platnu, 'Wallynom portretu', što ga je židovska galeristica Leah Bondi prije više od 70 godina bila prisiljena u bescjenje prodati jednome nacističkom kolekcionaru.

Nakon što je platno promijenilo nekoliko vlasnika, 1954. ga je kupio Leopoldov muzej, ali ponovo ispod cijene. Godine 1997. slika je poslana na retrospektivnu izložbu o Schieleu u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku. Tada su sliku, na zahtjev nasljednika Leah Bondi, zaplijenile Sjedinjene Države. Ondje je platno zadržano više od deset godina, jer se čekala sudska presuda.

U utorak je Leopoldov muzej pristao na izvansudsku nagodbu i plaćanje 19 milijuna dolara za sliku.

'Više od 70 godina nakon krađe 'Wallyna portreta', donesena je odluka, koja ide na ruku žrtvama zločina počinjenih tijekom Drugoga svjetskog rata' stoji u službenome priopćenju suda u New Yorku.

Židovski nasljednici austrijske galeristice, koja je bila žrtva nacističkog terora, tvrdili su da je slika oduzeta na nezakonit način.

Egon Schiele (1890. - 1918.), uz Gustava Klimta i Oscara Kokoschku, jedan je od glavnih predstavnika austrijske ekspresionističke struje. Godine 1911. susreo je 17-godišnju Valerie Neuzil (Wally), djevojku s kojom je bio u vezi i koja mu je bila model za najviše djela.

Leopoldov muzej od prije ima najveću kolekciju slika Egona Schielea na svijetu.