'MUČENIŠTVO SV. LOVRE'

Otkrivena nova Caravaggiova slika?

19.07.2010 u 09:49

Bionic
Reading

Vatikanski list objavio je da je u Rimu možda otkrivena nova Caravaggiova slika, no upozorava da treba provesti detaljnu analizu kako bi se djelo moglo zasigurno pripisati slavnom talijanskom majstoru

Naslovnica lista L'Osservatore Romano objavljena je u povodu 400. godišnjice Caravaggiove smrti. Rimske crkve i galerije ovih dana izlažu djela slavnog talijanskog slikara i bit će otvorene cijelih noći.

Sporna slika 'Mučeništvo svetog Lovre' u vlasništvu je jezuita u Rimu, prenosi list, ali ne navodi gdje će i tko obaviti analizu.

Fotografija djela objavljena iznad naslova 'Novi Caravaggio' prikazuje polugolog muškarca nadvijenog nad plamenom, s bolnim izrazom lica i ispruženom rukom.

'Odgovore će nam dati daljnje, dubinske analize te stilske i kritičarske procjene', piše L'Osservatore Romano.

'Ono što je sigurno jest da je slika stilski besprijekorna', stoji u tekstu koji je napisala povjesničarka umjetnost Lydia Salviucci.

Caravaggio je umro 1610. u Porto Ercoleu, obalnom gradu u Toskani u 39. godini. Kako je nedavno otkriveno, umro je od trovanja olovom sa slika.

Italija obilježava Carvaggiovu obljetnicu brojnim događajima, a samo izložba u Rimu ranije ove godine privukla je više od pola milijuna posjetitelja.

Caravaggio jedan je od najutjecajnijh slikara svih vremena, utemeljitelj baroka i začetnik tehnike chiaroscura, igre svjetla i sjene.