ARHITEKTI OCIJENILI

Najbolje građevine u posljednjih 30 godina

16.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Renomirani svjetski arhitekti odabrali su najznačajniju građevinu u posljednjih trideset godina. Po mišljenju većine najznačajniji projekt je muzej Guggenheim u Bilbau djelo arhitekta Franka Gehryja

Magazin Vanity Fair proveo je anketu među svjetski poznatim arhitektima i kritičarima o najznačajnijim građevinama izgrađenim u posljednjih trideset godina. Pobjednik neformalnog istraživanja poznato je djelo arhitekta Franka Gehryja – muzej Guggenheim u Bilbau. Zaobljeni muzej otvoren je 1997. i postao je jedan od najhvaljenijih Gehryjevih projekata.

U anketi je sudjelovalo pedeset i dvoje ispitanika iz struke, među kojima Zaha Hadid Richard Meier Thom Mayne Eric Owen Moss i kritičar Paul Goldberger, prenosi latimes.com.

Njih dvadeset i osmero imenovalo je Gehryjev muzej Guggenheim najznačajnijim projektom od 1980. do danas. Na drugom mjestu sa samo deset glasova je kolekcija Menil u Houstonu talijanskog arhitekta Renza Piana, dok je trećeplasirani Peter Zumthor s termalnom kupelji u Valsu, u Švicarskoj.

Među prvih deset našli su se i Norman Foster s impresivnom bankom u Hong Kongu, Rem Koolhaas i njegova knjižnica u Seattleu i James Stirling i Nova galerija u Sttutgartu.