PONOVNO U SPLITU

Suvremeni umjetnici u Galeriji umjetnina

13.07.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Stalni postav suvremene umjetnosti Galerije umjetnina otvara se u četvrtak, 15. srpnja u 21 sat u Splitu

Početkom jedanaestog mjeseca prošle godine, zbog realizacije povremenih izložbi, skinut je stalni postav suvremene umjetnosti u Galeriji umjetnina u Splitu. U međuvremenu je organizirano je dvanaest izložbi na kojima se publika se imala prigodu upoznati sa suvremenom austrijskom umjetnošću, radovima istaknutih hrvatskih suvremenih umjetnika Kuzme Kovačića i Damira Sokića, vidjeti što rade mladi umjetnici na izložbama Ivane Resić, Vinka Barića, Marka Markovića, Ive Vraneković i Andre Banovca. Posebnu pažnju i interes pobudile su dvije izložbe: rekonstrukcija Prve dalmatinske umjetničke izložbe iz 1908. i izložba grafika slavnog španjolskog umjetnika Francisca de Goye.

Nakon bogate izložbene djelatnosti publika će ponovno moći vidjeti integralni stalni postav. Djela suvremenih hrvatskih umjetnina iznova će zauzeti svoje mjesto u nešto izmijenjenom obliku i broju. Posebnu pažnju privući će desetak novih radova i promjene u prostornom rasporedu. Osvježeni stalni postav bogatiji je za desetak radova umjetnika mlađe i srednje generacije. Riječ je o radovima Renate Poljak ('Ja, domaćica', 1997), Vlaste Žanić ('Svijeća za Editu', 2003), Igora Eškinje ('Čekaonica', 2006), Tonija Meštrovića, ('Bez naziva', 2005), Igora Grubića ('Crvena fontana', 2008), Vlade Zrnića ('Tattoo', 1995), Nevenke Arbanas ('Akva', 1993) i Deana Jokanovića Toumina ('If You Are Looking…', 1993).

Pored navedenih autora i djela, posebna atrakcija će biti erotske vratnice pokojnog Vaska Lipovca. Novost je vezana i za prostorni raspored umjetnina. Izmijenjen raspored na kvalitetniji način usklađuje potencijal prostora i prezentaciju pojedinačnog rada ili određene cjeline. Novi radovi u stalnom postavu pružili su mogućnost da se na drukčiji i bolji način prezentira tematska i medijska raznolikost hrvatske suvremene umjetnosti.