JAZZ CONCERTINO

Darko Jurković na dvije gitare

08.07.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski jazz gitarist Darko Jurković, poznat po sviranju gitare 'two hands tapping' tehnikom, u sklopu festivala Riječke ljetne noći održat će 'Jazz concertino' pod otvorenim nebom na plaži nekadašnjeg hotela Park na Pećinama

Darko Jurković jedan je od najznačajnijih europskih predstavnika 'two hands tapping' tehnike sviranja. Rođen je 1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov završio je na odjelu za violinu, a diplomirao je jazz na odsjeku austrijske Glazbene akademije u Grazu, gdje je stekao zvanje magistra umjetnosti. Dobitnik je sedam nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista i nagrade Porin.

Riječki virtuoz počeo je učiti svirati gitaru sa 15 godina, a kod sviranja istovremeno na dvije gitare najvažnija je, kaže, koordinacija obje ruke jer se radi o polifonom instrumentu, a dobiva se bogatiji zvuk. ‘Dok sam svirajući jednu gitaru desnom rukom često pokrivao ono što bi lijeva ruka mogla izgovoriti, u slučaju sviranja dvije gitare čuju se oba tona koja istodobno mogu različito zvučati’, objašnjava Jurković.

Za riječki ‘Jazz concertino’ odabrao je program sastavljen od stilskih raznorodnih standarda i autorskih skladbi. Njima će taj samozatajni jazzer pokazati i dokazati svoju otvorenost prema raznim stilovima: mainstream jazzu, bossa novi, bluesu, popu i klasici.

Jedinstveni glazbeni doživljaj na programu je u petak, 9. srpnja, u 21.30 sati.