Kulturmiks OTVARANJE IZLOŽBE

Srnecova retrospektiva na dvjema novigradskim lokacijama

Svečano otvaranje izložbe Aleksandra Srneca 'Eksperimentalna stvarnost' održat će se u petak, u 21 sat, u prostorima Muzeja Lapidarium

Eksperimentalna stvarnost obuhvaća sve discipline u kojima je autor djelovao stvarajući, prema sudu brojnih kritičara, najkompleksniji i najutjecajniji opus druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj.

'Izložba, čije su pripreme započete još za autorova života, javnosti predočuje inovativnost i genijalnost kojom su lik i djelo Aleksandra Srneca trajno upisani u same temelje i kreativni vrhunac suvremene umjetničke prakse', kaže ravnateljica Muzeja Lapidarium Ketrin Miličević Mijošek.

Ovom prigodom u prostorima Muzeja predstavit će se skulpture, luminoplastike, fotografije, skice, eksperimentalni i animirani filmovi, a manji prostor Galerije Rigo predviđen je za izložbu slika, kolaža, te izvornih predložaka grafičkog dizajna.

Izabrani radovi nastajali su gotovo tijekom cijeloga autorova života, i to mahom u razdoblju od 1955. do 1992, a dvije od šest aluminijskih skulptura izvedene su 2007, po čemu novigradska izložba, iako obimom manja od velikih retrospektiva održanih u Varaždinu 2008. i u Zagrebu 2010, pruža sveobuhvatnost pregleda autorova opusa.

Izložba tijekom koje će se do 15. kolovoza novigradskoj publici na dvjema gradskim lokacijama - Muzeju Lapidarium i Galeriji Rigo - predstaviti četrdesetak radova ovog svestranog majstora, ostvarena je u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac, a otvorit će je Jerko Denegri.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još